Europa stă sub semnul unui nou război al gazelor

Autor: Catalina Apostoiu 28.10.2010

Rusia şi Ucraina nu au reuşit să încheie un nou acord în privinţa furnizării de gaze, lăsând ameninţarea unui nou război în acest domeniu să plutească în continuare în aer, scrie KyivPost.

Cele două ţări foste sovietice vor continua discuţiile pe acest subiect, au anunţat oficialii ruşi aflaţi într-o vizită în Kiev, indicând că Moscova doreşte în continuare controlul asupra reţelei de transport al gazelor din Ucraina drept condiţie pentru o reducere a preţurilor.

Ucraina depinde într-o măsură foarte mare de importurile de gaze din Rusia, reglementate de un acord pe zece ani încheiat în anul 2009. Ţara, însă, care transportă 80% din gazele pe care Gazprom le furnizează Europei, spune că acordul actual este inacceptabil.

Primul-ministru al Ucrainei, Mykola Azarov, a declarat că va deschide acest subiect în timpul vizitei primului-ministru rus Vladimir Putin din această săptămână, însă nu a mai făcut nicio declaraţie după discuţii.

Putin, la rândul său, a invocat un discount acordat deja de Rusia Ucrainei în luna aprilie a anului trecut şi a declarat că discuţiile vor continua. "Suntem gata să continuăm dialogul şi sunt sigur că vom găsi soluţii care să mulţumească pe toată lumea", a declarat primul-ministru rus.

Oficialii Gazprom au declarat că vor acorda Ucrainei un discount dacă vor primi o participaţie în cadrul reţelei de gazoducte a ţării, tranzacţie pe care Kievul a ezitat până acum s-o încheie pentru că îi va lua puterea de negociere.

În aprilie anul trecut, Rusia a acordat Ucrainei un discount de 100 de dolari la 1.000 de metri cubi, însă acesta nu a fost suficient pentru a menţine preţurile interne la gaze la un nivel scăzut, guvernul fiind nevoit să le majoreze cu 50% în august.

Precedentul 2009

În luna ianuarie a anului trecut, un conflict privitor la preţurile la gaze între Moscova şi Kiev a avut drept rezultat întreruperea livrărilor de gaze din Rusia către Europa timp de aproximativ două săptămâni, afectând imaginea Rusiei ca exportator de încredere şi declanşând o căutare de noi furnizori la nivel european.