BERD crede în creştere economică la anul

Autor: Claudia Medrega 28.10.2010

BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB anul viitor, de la o creştere zero prognozată în iulie la 0,9%. Chiar şi aşa, prognoza este de departe cea mai pesimistă dintre toate ţările din regiune.

Pentru anul acesta BERD estimează că economia va scădea cu 2%, prognoză ameliorată faţă de cifra anterioară de -3%.

Previziunile unor analişti pentru anul viitor au devenit pesimiste, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economică de-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an o scădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitor pe o creştere de 1,5%.

Surse participante la discuţiile cu FMI au declarat pentru ZF că Fondul ia în calcul la nivel neoficial riscul ca 2011 să fie al treilea an la rând de recesiune. Oficial, FMI menţine însă prognoza de 1,5% pentru 2011, mai optimistă decât cea a BERD.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, şi-a menţinut prognoza pentru anul viitor, estimând o creştere economică de 1,2% - cel mai scăzut nivel din regiune. Pentru acest an BCR şi-a modificat în sens pozitiv estimarea privind mersul economiei, estimând că până la urmă scăderea PIB va fi de 2,1%, faţă de o contracţie de 3% anticipată după majorarea TVA la 24%. Analiştii instituţiei de credit se apropie astfel de prognoza oficială, susţinută şi de FMI.

Pentru 2010, majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă. Relansarea economică rămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilor de capital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008 şi de atunci se chinuie să iasă din groapă, dar fără prea mari puteri.

Din toamna lui 2008 PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Dacă nu ar fi fost tăierile de salarii de la mijlocul anului economia ar fi avut o şansă să treacă pe plus.

Franks, FMI: România va avea creştere economică în 2011

Şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat ieri, după o întâlnire cu liderii PSD, că anticipează pentru 2011 o creştere economică pentru România apropiată de cifra prognozată de 1,5%. Întrebat dacă anticipează recesiune economică pentru 2011, Franks a negat. "Anticipez că nu va fi recesiune în 2011, informaţiile care au apărut în presă nu sunt corecte. Ne aşteptăm la o creştere pozitivă pentru 2011, vă dau cifrele complete la sfârşitul vizitei. Încă lucrăm, dar vă pot spune cu mare încredere că cifrele sunt pozitive. Nu ne aşteptăm la recesiune pentru 2011."

Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere economică de 1,5%, oficialul Fondului Monetar Internaţional a spus: "Este de aşteptat să fie relativ aproape de această cifră".

FMI de partea băncilor la OUG 50

În ceea ce priveşte aplicarea ordonanţei privind creditele populaţiei în forma actuală, Franks a spus că ar provoca pierderi de sute de milioane de euro băncilor. El a afirmat că, potrivit legislaţiei europene, prevederile ordonanţei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu şi pentru cele în derulare. "Trebuie să facem acest lucru într-un mod în care ordonanţa va minimiza riscurile băncilor, dar va asigura în acelaşi timp şi protecţia consumatorului." Preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a declarat că FMI ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea OUG 50/2010 până la 15 decembrie, unul dintre amendamente vizând eliminarea referirilor la contractele în derulare. Marius Radu,
Florin Ciolac - Mediafax