Revine încrederea în economie. Retailerii sunt cei mai optimişti

Ziarul Financiar 28.10.2010

Indicatorul încrederii populaţiei şi companiilor în economia românească a crescut în octombrie, după un avans timid în luna anterioară, sectorul de retail fiind cel mai optimist, potrivit unui sondaj realizat lunar de Comisia Europeană.

De doi ani economia României este puternic lovită de recesiune. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cărui delegaţie se află în aceste zile la Bucureşti într-o misiune de evaluare a performanţelor economiei ia în calcul riscul ca 2011 să fie un al treilea an consecutiv de cădere economică.

Scepticismul mediului de afaceri a fost în ultimele luni ridicat - mai ales după măsura-limită din vară când Guvernul a decis tăierea salariilor bugetarilor, lucru care a condus la diminuarea cererii pe piaţă şi la căderea consumului. Iată însă că, în această lună, indicatorul Comisiei Europene al încrederii în economia românească a crescut de la 76,7 puncte în septembrie la 78,3 puncte în octombrie. În august, indicatorul s-a situat la 76,4 puncte.

Componenta de retail a indicatorului a urcat de la -15 puncte la -10 puncte, restul subindicilor înregistrând variaţii minore. Percepţia s-a îmbunătăţit uşor şi în rândul populaţiei, subindicele referitor la această componentă avansând de la -58 puncte la -57 puncte.

Totodată, companiile din industrie şi-au îmbunătăţit percepţia de la -8 puncte în septembrie la -6 puncte în octombrie.

Subindicii sectorului de construcţii şi al celui de servicii au coborât, ambii, cu câte un punct, la -40 puncte şi -11 puncte.

La nivelul Uniunii Europene, indicele încrederii în economie a avansat de la 103,6 puncte în septembrie la 104,1 puncte în octombrie.