Brokerii cred că valul de rezultate de la Bursă va mai anima piaţa

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 31.10.2010

BVB a închis vineri în stag­nare, în condiţiile în care nici bursele externe nu con­semnau variaţii sem­ni­ficative, pe un rulaj redus pe segmentul de acţiuni, de 4,9 mil. lei, aproape de minimul lunii oc­tom­brie, astfel că indicele BET-C se situa cu 0,14% sub nivelul din septem­brie.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în coborâre cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,1% peste nivelul de la finalul şe­dinţei precedente. Linia pieţei a fost ur­mată şi de acţiunile celor cinci socie­tăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a coborât cu 0,16%.
"Perioada aceasta este marcată de ra­portările emitenţilor la nouă luni. Aceste rapoarte ar putea conduce la o creş­tere de lichiditate, punctuală, pe anu­miţi emitenţi, în funcţie de rezul­ta­te­le raportate", a spus Marcel Murgoci, di­rec­tor de operaţiuni la Estinvest Foc­şani, completând că bursele externe ră­mân reperul pentru piaţa bursieră lo­cală.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 4,91 mil. lei (1,1 mil. euro), a fost cu mult sub valoarea cumulată a operaţiunilor de joi, de 30,55 mil. lei (7,1 mil. euro).

"Puţini investitori rămaşi în piaţă stau în gardă şi speculează abaterile de mo­ment, iar o corecţie venită după creş­terea de 15% a ultimelor 5 săptămâni de pe piaţa americană ar putea influenţa negativ piaţa locală. Dacă luăm în calcul volumele mici şi faptul că piaţa locală nu a mai avut un grad aşa de mare de co­re­la­re cu bursele internaţionale, nu ar tre­bui să ne aşteptăm la corecţii foarte se­ve­re", a declarat Alexandru Constan­ti­nescu, trader la KBC Securities Ro­mâ­nia. El consideră că oportunităţile de mo­­ment vor fi singurele evenimente care vor putea atrage bani noi în piaţă şi din acest motiv toţi participanţii aşteap­tă listările anunţate pentru 2011, pre­cum Fon­dul Proprietatea, Romgaz, dar şi tranşe noi din Transgaz şi Trans­elec­tri­ca.
"Bursa locală se află într-o situaţie similară cu cea de la începutul anilor 2000 şi presupun că şi acum vom avea nevoie de o perioadă mai lungă de timp decât restul ţărilor din regiune pentru a ne reveni atât din punctul de vedere al lichidităţii, cât şi din perspectiva ran­da­men­telor. Să sperăm ca de data aceasta BVB să fie mai dinamică şi că vom putea rivaliza din punct de vedere tehnic cu celelalte burse regionale", a completat Constantinescu.

Cele mai lichide acţiuni au fost SIF Oltenia şi Erste Group Bank (EBS). Titlurile Erste au închis în scădere cu 3,19%, la 136,5 lei, după ce instituţia a rapor­tat pentru primele nouă luni un pro­fit sub aşteptările pieţei. Rulajul a fost re­dus, de 595.900 de lei, similar cu va­loa­rea tranzacţiilor de la jumătatea şe­din­ţei. Profitul net al Erste Group a urcat cu 2,3% în primele nouă luni, la 737 mil. euro, ca urmare a reducerii costurilor de risc şi îmbunătăţirii aspectelor econo­mi­ce din Europa Centrală şi de Est.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au făcut obiectul unei tranzacţii speciale prin care s-au cedat 2,3 mil. acţiuni la un preţ similar cu referinţa, de 0,331 lei pe unitate. Pe piaţa principală, cotaţia SNP a avansat cu 0,6%, la 0,333 lei/euro.
Totodată, investitorii au realizat transferuri şi cu obligaţiuni, produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures în valoare cumulată de 1,2 mil. lei, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 6,15 mil. lei (1,4 mil. euro).