Companiile germane se tem de preluările ostile

Autor: Catalina Apostoiu 31.10.2010

Ţări ca Franţa şi Spania depun mari eforturi pentru ca firmele străine să nu le poată achiziţiona campionii naţionali, însă legislaţia germană din domeniul preluărilor face ca firmele din alte ţări să poată lansa cu uşurinţă preluări ostile ale companiilor germane, printre cele mai competitive din Europa. Iar guvernul german nu intenţionează să facă nimic pentru a schimba lucrurile, scrie Der Spiegel.

Situaţia companiei germane din domeniul construcţiilor Hochtief pare atât de fără speranţă, încât numai de la un şeic ar putea veni ajutorul.
Compania spaniolă ACS, deţinută de preşedintele clubului de fotbal Real Madrid, vrea să preia Hochtief, în cadrul căreia deţine deja o participaţie de 29%.
Intervenţia unui fond suveran din Orientul Mijlociu ar permite Hochtief să respingă atacul spaniol.

Recent, un purtător de cuvânt al guvernului german indica faptul că autorităţile de la Berlin vor analiza oportunitatea schimbării legislaţiei din acest domeniu.
Câteva zile mai târziu, purtătorul anunţa că înăsprirea legislaţiei din domeniul preluărilor nu ar avea sens şi că guvernul va continua să urmărească evenimentele în ceea ce priveşte Hochtief.
Compania spaniolă, supraîndatorată, neagă că ar intenţiona să cumpere Hochtief pentru a o diviza.
Totuşi, preluarea Hochtief ar permite ACS să vândă subsidiarele companiei germane, reducându-şi datoria. Industria germană se teme acum ca Hochtief să nu fie doar începutul unui val de preluări ostile. Acest val ar putea afecta companii de top incluse în indicele german DAX.
Nu prea contează care dintre companiile germane va fi atacată prima, pentru că guvernul nu va veni în ajutorul acestora. Situaţia are la bază concepţiile politice şi economice ale multor membri ai guvernului.

Ministrul economiei, de exemplu, crede că o ţară orientată către exporturi cum este Germania, care se bazează pe pieţe deschise, nu-şi poate permite să se izoleze. La polul opus însă, alte ţări, în special Franţa şi Spania, au o înţelegere diferită a politicii economice.
Franţa nu recurge numai la presiuni politice, ci a creat propriile cerinţe privitoare la intervenţia guvernamentală.
Companiile străine trebuie să obţină aprobarea Parisului înainte de a prelua acţiuni în cadrul companiilor franceze care operează în 11 industrii-cheie. Spania este la fel de militantă în protejarea companiilor locale.
Franţa şi Spania ilustrează o extremă în ceea ce priveşte abordarea ofertelor de preluare venite din partea companiilor străine, iar Germania pe cealaltă.
Herbert Lutkes­trat­kotter, CEO-ul Ho­chtief, nu vrea protecţionism, însă spune că îi vine greu să înţeleagă de ce companiile germane trebuie să se confrunte cu un astfel de dezavantaj competitiv.