Electroargeş intră miercuri pe Bursă cu acţionari noi

Autor: Andrei Chirileasa 31.10.2010

Acţiunile producătorului de electro­casnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) vor debuta la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de miercuri, 3 noiembrie.
Săptămâna trecută s-au transferat pe RASDAQ circa 36% din acţiunile Electroargeş pentru 13,7 mil. lei (3,2 mil. euro), astfel că acţionariatul companiei a suferit modificări semnificative.
Firma de brokeraj GM Invest din Bucureşti, controlată de un off-shore din Cipru - Comac Limited, despre care se spune că ar fi deţinut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, şi-a vândut la finele săptămânii trecute participaţia de aproape 19% deţinută în cadrul companiei pentru circa 6,9 mil. lei (1,6 mil. euro). GM Invest a intrat în acţio­na­riatul Electroargeş în 2008 şi şi-a ma­jorat participaţia prin achiziţii succesive pe Bursă. Firma de brokeraj a cumpărat chiar la finele lunii septembrie încă 4% din Electroargeş, la preţul mediu de 0,71 lei/acţiune. GM a vândut joi la 1,3 lei/acţiune, astfel că profitul brokerului din acest exit s-ar putea ridica la peste 100%. Titlurile Electro­ar­geş şi-au triplat valoarea de la începutul anului.

Doi membri ai Consiliului de Ad­minis­traţie al Electroargeş, Toma Va­leriu şi Laurenţiu Căpcănaru, au vândut la rândul lor circa 2,8% din companie săp­tămâna trecută.
În spatele achiziţiilor de la Electro­ar­geş s-ar putea afla omul de afaceri Cătălin Chelu, tranzacţiile derulându-se prin intermediul Eldainvest din Galaţi.

Unul dintre principalii cumpărători la ELGS a fost în ultima perioadă şi omul de afaceri Dumitru Tudor, care a cumpărat în nume propriu şi prin intermediul firmei Vidraru Curtea de Argeş, ajungând să deţină peste 12% din acţiuni. El spune că nu ştie cine a cumpărat şi că îşi va reevalua strategia în perioada următoare în funcţie de planurile noilor acţionari. Noii acţionari semni­ficativi ar urma să fie raportaţi astăzi sau mâine.
Un alt acţionar semnificativ al companiei este directorul general Ion Gavrilă, cu un pachet de 13%.
Electroargeş este evaluată în pre­zent la 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro). Firma a avut în primul semestru afaceri de 51,6 mil. lei (12,1 mil. euro), în creştere cu 45% faţă de perioada similară a lui 2009, şi un profit net de 3,57 mil. lei, de peste trei ori mai mare decât în primul semestru al anului trecut.