FP: Nu vindem, nu cumpărăm, ci creştem controlul

Autor: Roxana Pricop 31.10.2010

Americanii de la Franklin Templeton au creionat o strategie conservatoare pentru primul an de administrare a Fondului Proprietatea, deşi toată lumea se aştepta la un management activ al portofoliului şi la o creştere a profiturilor.


Ipotezele de la care porneşte Franklin Templeton, noul administrator al activelor de 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietatea, sunt că anul viitor Fondul nu va achiziţiona participaţii în alte societăţi, nu va vinde niciuna dintre cele 83 de participaţii din portofoliu şi, dacă este cazul, nu va participa la majorările de capital ale societăţilor din portofoliu.
Reprezentanţii Fondului au precizat însă că acestea sunt doar ipoteze şi nu o reflectare a activităţilor pe care intenţionează să le deruleze.

Focusul administratorului în 2011 va fi "evaluarea drepturilor Fondului şi creşterii controlului cu privire la companiile existente în portofoliu, inducerii îmbunătăţirii standardelor de guvernanţă corporatistă din cadrul acestora în vederea listării", aşa cum au anunţat oficialii Franklin Templeton în proiectul de buget pentru anul 2011.
Portofoliul Fondului este format din 83 de participaţii la companii din sectorul energetic, petrol, distribuţie. La cea mai mare parte din companii, Fondul împarte acţionariatul cu statul român (Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Nuclear­elec­trica, CET-urile, Poşta Română). Fondul Pro­prietatea este în continuare controlat de stat, care prin intermediul Ministerului Finanţelor deţine 44,7% din capital, potrivit celor mai recente informaţii disponibile.

"Fondul Proprietatea este foarte greu de administrat pentru că deţine participaţii la companii unde statul este acţionar, dar nu are planuri concrete de privatizare a respectivelor companii. Mai mult, Fondul nu îşi poate bugeta planuri ambiţioase de investiţii, dacă nu gestionează mai întâi relaţia cu statul", consideră Ovidiu Fer, analist la casa cehească de brokeraj Wood & Co., acţionară cu 2,7% la Fond.
Obiectivele anunţate de administrator vin să mai tempereze din aşteptările pe care investitorii şi piaţa locală de capital le aveau faţă de preluarea administrării activelor de către unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial.
"Aşteptările sunt mari, pentru că toţi investitorii îşi doresc ca Fondul Proprietatea să fie administrat activ. Într-un orizont scurt de timp este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru pentru că priorităţile administratorului sunt gestionarea relaţiei cu statul având în vedere că Fondul este acţionar alături de stat la Petrom, Romgaz", a mai spus Ovidiu Fer.
Recent, Franklin Templeton a reuşit să scoată de pe ordinea de zi a AGA la Romgaz, unde Fondul deţine 15% din capitalul producătorului Romgaz, donaţia de 400 mil. lei din profitul firmei către stat. Acesta ar fi primul duel câştigat de Franklin Templeton în faţa statului.

De asemenea, bugetul pentru 2011 pune sub semnul întrebării în ce măsură Fondul va participa cu cele 120 de milioane de euro pe care ar trebui să le subscrie în cadrul majorării de capital de 600 mil. euro de la Petrom. Compania Petrom, unde Fondul deţine 20,1% din capital, se pregăteşte pentru o majorare de capital de 600 de milioane de euro.
Fondul estimează că va înregistra venituri de 299,3 mil. lei, cu 8% mai mari decât cele bugetate pentru anul 2010. Dividendele bugetate sunt în valoare de 209,2 mil. lei, în timp ce încasările din dobânzi sunt estimate la 90 mil. lei din dobânzi. Bugetul prevede cheltuieli de 92,3 mil. lei, cu 17,8% mai mari decât cele anticipate pentru acest an. Cea mai mare pondere o deţin cheltuielile cu comisionul de administrare calculat ca 0,479% pe an din va­loarea a activelor nete, plătit administratorului Franklin Templeton. La finele lunii septembrie, ac­tivele nete ale Fondului Proprietatea erau de 13,96 mld. lei.

Proiectul de buget va fi supus votului acţionarilor pe 29 noiembrie în cadrul AGA. Tot atunci, acţionarii vor stabili nivelul remuneraţiilor supli­mentare maxime pentru cei şase membri ai Co­mitetului reprezentanţilor. În AGA din 6 sep­tembrie, acţionarii au stabilit un nivel al remune­raţiilor de 9.000 de lei pentru membrii Comitetului. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Bogdan Drăgoi este preşedintele Comitetului, printre membri numărându-se Monica Maurer-George, Cristian Buşu, Corin Trandafir şi Sorin Mîndruţescu.