Miza Ordonanţei 50 devine miza acordului cu FMI

Autor: Liviu Chiru 31.10.2010

Aplicarea Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţii mai transparente pentru cre­ditele consumatorilor şi pentru împru­muturile aflate în derulare, a devenit subiectul unui con­flict deschis între Guvern şi reprezentanţii FMI, care condiţionează continuarea acor­du­lui de finanţare de modificarea sau chiar abro­ga­rea noilor reglementări. Miza or­do­nanţei de­vine astfel miza continuării acordului cu FMI, principalul punct de conflict fiind aplica­rea noilor reglementări şi pentru cre­ditele afla­te în derulare, considerată retro­activă de bancheri.

Negocierile s-au blocat peste weekend, iar surse citate de Mediafax precizează că repre­zen­tanţii FMI îşi vor prelungi vizita în Ro­mânia, iar suspendarea acordului de finanţare nu este exclusă. Autorităţile române nu sunt dispuse să modifice ordonanţa.

"Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea - din punctul nostru de vedere, aşa cum şi Consiliul Concurenţei a considerat - că nu avem probleme", a spus ieri Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de ProTV.
Sebastian Vlădescu, care a contrasemnat ordonanţa din poziţia de ministru al finan­ţe­lor, pe care a deţinut-o până în septembrie, subliniază că noile reglementări îşi produc deja efectele de câteva luni, iar nicio bancă nu a ieşit de pe piaţă în acest timp.