CFR Călători va introduce circulaţia trenurilor din oră în oră

Autor: Mirabela Tiron 01.11.2010

Compania de stat CFR Călători plănuieşte să introducă mersul cadenţat al trenurilor de anul viitor pentru a face economii anuale de 100 de milioane de euro, potrivit programului de restructurare şi redresare economică-financiară a companiei, obţinut de Mediafax.
Mersul cadenţat al trenurilor este un sistem care presupune circulaţia trenurilor la intervale fixe de timp pentru aceleaşi categorii de tren, aceleaşi rute şi aceleaşi staţii. Plecarea trenurilor personale va fi din oră în oră, iar a trenurilor accelerat din trei în trei ore.

"Introducerea mersului cadenţat ar putea aduce în 2011 o economie anuală de aproximativ 400 milioane lei (100 milioane euro) numai din costurile de exploatare directe, numărul de călători va creşte cu 15%, iar încasările pe secţiile unde se va introduce mersul cadenţat s-ar putea majora cu 20%", potrivit datelor din acest program. Cu toate acestea, din cauza degradării continue a infrastructurii feroviare există dificultăţi în aplicarea traficului cadenţat.
Mai mult, circulaţia trenurilor la intervale fixe de timp va presupune suplimentarea personalului prin recalificarea profesională a salariaţilor din sectorul de exploatare vagoane. CFR Călători plănuieşte să cumpere 120 de automotoare diesel şi 120 rame electrice noi cu 927 de milioane de euro, un sistem de control prin porţi de acces cu 20 de milioane de euro, dar şi automate de bilete cu 10 de milioane de euro, potrivit Mediafax.

Această investiţie va fi realizată doar dacă se va asigura o garanţie guvernamentală pentru finanţare, întrucât resursele financiare existente pot asigura doar achiziţia de material rulant second hand, potrivit programului de restructurare.
Tot în acest program se mai anunţă că CFR Călători plănuieşte să disponibilizeze 2.200 de oameni, adică 15% din total. Mai mult transportatorul de stat vrea să închidă punctele de lucru din Sighişoara, Drobeta- Turnu-Severin, Caransebeş şi Lugoj.
Compania CFR Călători a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 465 de milioane de euro şi pierderi de 59,1 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.