bpv Grigorescu: Companiile vor continua să facă restructurări şi în 2011

Autor: Adelina Mihai 02.11.2010

Deşi se părea că mediul privat a terninat cu reducerile de personal, odată ce companiile au făcut câte 20.000- 30.000 de concedieri pe lună în ultimii doi ani, estimările pentru anul viitor nu sunt optimiste, în contextul în care prognoza de creştere economică este moderată, de 1,5%.

"2011 nu va reprezenta finalul de restructurări, în contexul în care procentule stimat de creştere economică este mic. Companiile vor continua măsurile de restructurare, însă nu neapărat cele de disponibilizare. Cu toate acestea, aproximativ 40% din companiile cu care lucrăm au folosit ca metodă de reducere de costuri în acest an restructurările de personal, iar numărului de angajaţi disponibilizaţi diferă de la o companie la alta", a spus Anca Grigorescu, partener în cadrul bpv Grigorescu, avocat specializat în dreptul muncii şi drept fiscal, în cadrul conferinţei "Posibilităţi de reducere a costurilor cu angajaţii- ca soluţie de business", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu casa de avocatură bpv Grigorescu.

Principalele soluţii legale de reducere de costuri cu personalul, în afară de procedurile de concediere, sunt modificarea contractelor individuale de muncă, care pot permite reducerea salariilor coroborată cu reducerea timpului de lucru, încadrarea pe o poziţie inferioară care să ducă la diminuarea salariului, precum şi transferul de întreprenderi. De asemenea, concediul fără plată, precum şi şomajul tehnic reprezintă alte modalităţi de reducere de costuri cu angajaţii, fiind totodată şi alternative la concediere.

Din octombrie 2008 până în prezent, din economie au dispăriut peste 570.000 de salariaţi, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, iar majoritatea concedierilor s-au făcut în mediul privat. În prezent, în România există 4,2 milioane de salariaţi şi aproximativ 680.000 de şomeri.