Investitorii vor putea specula şi scăderea acţiunilor BVB

Autor: Andrei Chirileasa 02.11.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), arbitrul pieţei locale de capital, a înregistrat contractele futures cu suport activ indicele bursier ROTX şi cu activ suport acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Aceste produse vor fi introduse la tranzacţionare în perioada următoare, potrivit oficialilor Bursei.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti, investitorii pot tranzacţiona contracte futures cu activ suport indicii bursieri BET şi BET-FI, acţiuni precum cele ale Erste Bank, Banca Transilvania, Petrom, Transgaz şi Transelectrica, dar şi cursul valutar.

Contractul futures este un contract financiar prin care cumpărătorul este obligat să cumpere activul suport, la un preţ şi o dată viitoare dinainte stabilite. Acest tip de contracte sunt folosite fie pentru a reduce riscurile fie pentru a specula evoluţia preţului activului suport (acţiune, indice sau materie primă). Contractele futures permit investitorilor să speculeze şi o eventuală scădere a preţului acţiunilor (prin luarea de poziţii short), lucru care nu este posibil în prezent prin tranzacţionarea acţiunilor.