Dobânzile cerute pentru Irlanda şi Portugalia sunt atât de mari încât ţările vor fi nevoite să apeleze la UE

Autor: Gabriel Razi 02.11.2010

Costurile la care Portugalia şi Irlanda se îm­prumută de pe pieţele financiare au cres­cut pentru că investitorii se tem că Uniunea Eu­ropeană îi va forţa să contribuie la sal­va­rea statelor cu probleme, scrie Financial Times.

Gary Jenkins, analist la Evolution Securi­tiess, afirmă că există temeri în piaţă că Irlan­da şi Portugalia vor ajunge să se împrumute atât de scump, încât vor fi nevoite să apeleze la "colacul de salvare" al UE.

Mişcările de pe pieţele obligaţiunilor vin pe fondul propunerilor de la recentul summit UE, unde s-a vehiculat ideea de introducere a unui mecanism menit să evite crizele ge­nerate de datorii, similare cu cea a Greciei.

Irlanda plăteşte cu 4,67% peste dobânda titlu­rilor emise de Germania, iar ran­da­men­tul obligaţiunilor irlandeze cu scadenţă la zece ani a ajuns la 7,14%, în creştere cu 0,22%.
Randamentele obligaţiunilor de stat por­tu­gheze au crescut cu 0,16%, până la 6,11%, în timp ce Grecia şi Spania au înregistrat creş­teri mai modeste, iar acţiunile băncilor euro­pene au înregistrat fluctuaţii negative.
Astfel de evoluţii, în aşa-numitele state de la periferia UE, par să susţină afir­maţiile preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a avertizat şe­fii statelor europene despre ris­cul creşterii cos­tului la care aceştia se vor îm­prumuta dacă sistemul de salvare a ţărilor cu datorii va intra în vigoare.
Lorenzo Brighi Smaghi, membru în board-ul BCE, a de­clarat că "un mecanism de restructurare al dato­riilor arată bine teo­re­tic, însă este complicat de pus în practică".