Bulgaria majorează contribuţiile la pensii

Autor: Catalina Apostoiu 02.11.2010

Guvernul bulgar, sindicatele şi grupurile de lob­by din sectorul afa­ce­rilor s-au pus de acord cu pri­vire la refor­marea sistemului de pensii, majo­rând contribuţiile personale şi pe­na­lizându-i pe cei care nu plătesc, a anunţat pri­mul-ministru bulgar Boiko Boris­sov, citat de Bloomberg.

Modificările propuse vizează ma­jo­rarea contribuţiilor obliga­to­rii plătite către fondul de stat de că­tre angajaţi şi angajatori cu 1,8%, până la 17,8% din veni­turi. Nu­mărul minim de ani de muncă pe care cei care ies la pensie tre­bu­ie să-l aibă pentru ca be­neficiile să poată fi apli­cate în întregime a fost majorat la 37 de ani pen­tru femei şi 40 de ani pen­tru bărbaţi înce­pând cu 2012. Vârsta de pen­sio­­na­re a fost majorată la 63 de ani pen­tru femei şi 65 pentru bărbaţi începând cu 2020.

Pachetul de refor­mă, care urmează a fi supus aprobării Parla­mentului, are drept obiectiv diminuarea unui deficit de 2,6 mi­liarde de leva (1,85 miliarde de euro) al sistemului pensiilor de stat până în anul 2017 şi atingerea unui excedent până în anul 2035, a declarat Borissov.
"Modificările vor asigura un sistem al pensiilor stabil şi eficient pe termen lung", a declarat primul-ministru. "Acum că am câştigat sprijinul tu­turor părţilor implicate, sperăm să beneficiem de sprijinul parlamentar necesar pentru a pune în aplicare schimbările."

Bulgaria a renunţat la planu­rile ini­ţiale de transferare a nouă fon­duri pri­vate profesionale de pen­sii în valoare de 500 de milioa­ne de leva către sistemul de stat pen­tru a reduce deficitul în creşte­re. Fondurile respective vor trans­fe­ra acum către stat numai contu­ri­le celor care se vor pen­siona pâ­nă în 2014, re­prezentând 100 de milioane de leva.
Bulgaria a creat fon­­duri de pensii pri­vate universale şi pro­fe­sionale cu un deceniu în urmă ca o completare a sistemului de stat. Fon­du­rile universale aco­pe­ră 1,7 milioane de per­soa­ne, în timp ce ce­le profesionale aco­peră aproximativ 100.000 de muncitori care sunt obligaţi să se pensione­ze mai devreme, inclu­zând minerii şi piloţii.
Fondul Monetar Internaţional a cerut guvernului pe 26 octombrie să adopte schimbări mai ample ale sistemului public de pensii în vederea diminuării deficitului.