Producţia îşi revine în cele mai mari economii europene

Autor: Catalina Apostoiu 02.11.2010

Sectorul de producţie din zona euro a înregistrat o accelerare a creşterii în octombrie, pentru prima dată în ultimele trei luni, Spania şi Irlanda revenind pe creştere, în timp ce Grecia a rămas prinsă în recesiune, scrie The Wall Street Journal.

Expansiunea zonei euro s-a bazat pe o redresare solidă în Germania, cea mai mare economie a regiunii. Producţia fabricilor din Italia s-a îmbunătăţit de asemenea, dar a încetinit în cazul Franţei.

Indicele PMI al sectorului a urcat la 54,6 puncte în octombrie de la un minim pe opt luni de 53,7 puncte în septembrie, potrivit datelor Markit. Economiştii intervievaţi de Dow Jones Newswires săptămâna trecută nu aşteptau nicio schimbare faţă de rezultatul preliminar anunţat de Markit, de 54,1 puncte.

Chris Williamson, economist-şef în cadrul Markit, arată că cifrele indică faptul că sectorul manufacturier rămâne un factor important ce susţine redresarea zonei euro.
"Totuşi, este clar că ritmul redresării a încetinit vizibil de la rata anuală apropiată de două cifre înregistrată la începutul anului la un nivel mai modest de 3-4%", declară Williamson.
Indicele PMI al Irlandei a urcat la 50,9 puncte de la 48,4 puncte în septembrie, în timp ce cel al Spaniei a avansat la 51,2 puncte în octombrie de la 49,6 puncte în luna anterioară.
Pentru zona euro ca întreg, producţia şi comenzile noi au avansat pentru cea de-a 15-a lună consecutiv. Rata ocupării forţei de muncă din sector a urcat pentru a şasea lună consecutiv în octombrie, ritmul creşterii numărului de muncă fiind cel mai rapid din martie 2008. Cea mai semnificativă creştere din acest punct de vedere a fost înregistrată de Germania, Olanda şi Austria.