Filiala unui grup francez spune că Clujul a avut noroc că a beneficiat de investiţii mari precum Emerson sau Nokia

Autor: Laurentiu Cotu 02.11.2010

Compania Energom din Cluj, membră a grupului francez Peintamelec, producător de echipamente electromecanice pentru industrie şi tablouri electrice, estimează că va finaliza anul în curs cu o cifră de afaceri de 2 mil. euro, în creştere cu peste 17% faţă de anul 2009.

Compania a încheiat exerciţiul financiar din anul trecut cu vânzări totale de circa 1,7 mil. euro. "Ne aşteptăm la o revenire a vânzărilor în acest an, după o politică de reducere drastică a cheltuielilor şi o diminuare de personal cu 10% în 2009. Sperăm să încheiem anul pe profit în condiţiile în care, în prezent exportul s-a redresat", a declarat pentru ZF Transilvania Pascal Fesneau, general manager Energom. Aproximativ 65% din producţia companiei merge la export, principalii clienţi ai Energom fiind Michelin, Areva, Schneider, Alcatel.

"În ceea ce priveşte economia locală, Clujul a avut mai mult noroc decât alte zone din România, fiindcă în perioada 2007-2008 a beneficiat de investiţii mari precum Emerson, Nokia sau EnergoBit, care au limitat impactul crizei prin dezvoltarea lor. În plus, mai multe centre de servici ca ING sau Office Depot au recrutat sau intenţionează să recruteze mulţi oameni în această perioadă", a spus Fesneau. Potrivit reprezentanţilor companiei Energom, sectorul construcţiilor rămâne în continuare foarte afectat de recesiunea economică din cauza creşterii şomajului, limitării accesului populaţiei la credit, majorării TVA-ului şi a reducerilor salariale din sectorul bugetar. Energom a fost înfiinţată în anul 2002 şi este în prezent membră a grupului francez Peintamelec, după ce în anul 2006 grupul clujean EnergoBit a vândut participaţia deţinută la compania Energom grupului Peintamelec, cu afaceri totale de 50 mil. euro şi 450 de angajaţi.