Achiziţia de titluri americane este acum de trei ori mai ieftină

Autor: Roxana Pricop 02.11.2010

Investitorii români vor putea tranzacţiona titluri listate pe bursele din Statele Unite ale Americii cu costuri de până la de trei ori mai mici pentru decontare, după ce Depozitarul Central de la Bucureşti a încheiat o legătură transfrontalieră cu cei doi depozitari centrali din SUA-DTC (Depository Trust Company) şi FED (Federal Reserve Banks).

"Realizarea acestei legături transfrontaliere a avut loc ca urmare a solicitărilor pe care le-am primit de la participanţii locali. Astfel, investitorii îşi vor putea vedea pe ecran întreg portofoliul de titluri, indiferent că acestea sunt tranzacţionate în America sau la Bucureşti", a spus Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, instituţia care realizează operaţiunile de decontare şi compensare aferente tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe Bursă.

Prin conectarea la depozitarii americani, investitorii locali vor avea la dispoziţie întreaga gamă de eurobonduri şi titluri de stat înregistrate în sistemul FED şi în depozitarii centrali europeni cu care Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere, pe lângă acţiunile, obligaţiunile şi celelalte instrumente financiare înregistrate în DTC şi la depozitarii europeni. "Piaţa americană de capital este tot mai des menţionată de investitorii locali. În topul preferinţelor investitorilor locali se află piaţa de capital din Austria şi mă aştept ca şi piaţa americană să atragă un interes ridicat. De asemenea, dacă primim solicitări pentru a încheia legături cu depozitarii de pe alt continent, precum Asia, vom deschide şi astfel de parteneriate", a adăugat Adriana Tănăsoiu.

Costul unei decontări transfrontaliere prin Depozitarul Central este de 10 euro, în timp ce costul unui transfer de portofoliu este de 8 euro. Dacă investitorii locali aleg să îşi deconteze tranzacţiile transfrontaliere prin bănci-custode sau prin firmele de brokeraj la care au deschise conturile, costul de decontare poate ajunge şi la 30 de euro pentru o tranzacţie.
În prezent, Depozitarul Central are le­gături transfrontaliere în 17 state (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria) şi oferă participanţilor săi posibilitatea decontării transfrontaliere în zece valute (franci elveţieni, coroane cehei, coroane daneze, euro, lire sterline, forinţi, zloţi, coroane suedeze, dolari americani şi lei).
Decontările transfrontaliere în lei se pot desfăşura în prezent doar prin intermediul Clearstream Banking Luxembourg.