În străinătate populaţia cumpără acţiuni ca să aibă un trai decent la pensionare

Autor: Stefan Musgociu 02.11.2010

Bursa a scăzut cu 0,43%, pe un rulaj de numai 6,7 milioane lei, într-o piaţă în care investitorii au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar cei care au vrut să vândă au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos, în special în cazul acţiunilor SIF, care au coborât în medie cu 2,28%.

Cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au coborât chiar de la deschidere, în medie cu 1%, în condiţiile în care piaţa a fost în stagnare. Ulterior, corecţiile titlurilor SIF s-au accentuat la aproape 1,7%, iar la finalul sesiunii aceste acţiuni plasau indicele BET-FI cu 2,28% sub referinţă. Primele zece titluri în funcţie de lichiditate, analizate de indicele BET, au încheiat ziua la preţuri în scădere în medie cu 0,62%.

"Cred că este vorba de dezinteres în rândul investitorilor, atât a străi­nilor, cât şi a celor locali. Având în vedere lichiditatea foarte redusă, nici inves­titorii străini, nici românii nu mai au determinare pentru a cumpăra acţiuni la companiile locale, iar această situaţie este amplificată şi de riscul de ţară al României", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Secu­rities.
Adrian Danciu, analist la SSIF Broker (BRK), consideră că evoluţia din ultimele două luni a pieţei locale este caracteristică unei perioade de acumulare, însă atrage atenţia că investitorii nu mai reacţionează nici la raportările financiare ale companiilor şi nici la evoluţia burselor externe.

"Per ansamblu, piaţa de capital reflectă lipsa de coerenţă, de stabilitate şi de competenţă a celor care prin statutul lor pot influenţa dezvoltarea acestui domeniu. Investitorii mari sunt nemulţumiţi în special de anumiţi indicatori economico-financiari, de perspectivele nu foarte bune privind mersul economiei în perioada imediat următoare, în timp ce investitorii mici sunt nemulţumiţi de complicarea sistemului de fiscalitate. Nici contextul macroeconomic nu este de natură să anticipeze o revigorare economică pe termen scurt. Din păcate, prelungirea acestei perioade aduce pierderi operaţionale în rândul firmelor de brokeraj", a declarat Danciu.

Analistul Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că lichiditatea redusă a pieţei este determinată în principal de absenţa unor investitori pe termen lung, în condiţiile în care cei mai mulţi speculatori nu tranzacţionează din cauza volatilităţii scăzute.
"În România, conceptul de construire a unui portofoliu pe termen lung, aşa cum se practică pe majori­tatea burselor mature, nu a prins la public. Aşadar, în lipsa nucleului de investitori cu orientare pe termen lung, care să susţină piaţa în momentele vulnerabile, şi fără fonduri străine bursa are puţine şanse de a se menţine lichidă în perioadele dificile", a afirmat Dărăbuţ.

El a arătat că o diferenţă importantă între bursele mature şi cele în curs de dezvoltare este perspectiva pe care o au investitorii vizavi de bursă. Pe pieţele dezvoltate majori­tatea persoanelor au câte un portofoliu de instrumente financiare alcătuit cu scopul de a-şi asigura un trai decent după pensionare, iar obiectivul unei astfel de investiţii poate fi şi păstrarea puterii de cumpărare a banilor sau obţinerea unui randament peste rata inflaţiei, potrivit lui Dărăbuţ.