Inflaţia ar trebui să se stabilizeze la 2,5% din 2013 până la adoptarea euro

Autor: Liviu Chiru 02.11.2010

BNR a anunţat ieri că a stabilit ţinta de inflaţie pentru 2012 la 3%, încadrată de obişnuitul interval acceptat de variaţie de plus minus un punct procentual. Din 2013 banca centrală vorbeşte de o "ţintă staţionară de inflaţie", respectiv care ar trebui să rămână stabilă şi în anii ulteriori, de 2,5%, cu acelaşi interval de variaţie.

"S-au făcut multe calcule şi acesta este nivelul care ar ajuta economia", spune Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară. Ambele ţinte aprobate ieri de Consiliul de Administraţie al BNR urmează să fie discutate şi cu Guvernul. Practic, ţinta de inflaţie de 2,5% va fi menţinută până la trecerea la euro, care era programată pentru ianuarie 2015, însă respectarea acestui calendar pare tot mai dificilă. După trecerea la euro, politica monetară va fi condusă de Banca Centrală Europeană, BNR păstrând în principal competenţe pe partea de supraveghere prudenţială a băncilor.

Pentru anul viitor BNR are stabilită o ţintă de 3%, faţă de 3,5%, anul acesta. Banca centrală lucrează cu ţinte de inflaţie, care ar trebui să ancoreze aşteptările inflaţioniste, dar prezintă şi proiecţii asupra evoluţiei preţurilor, pe care le actualizează trimestrial. În actuala proiecţie, BNR anticipează că inflaţia va urca la 7,8% până în decembrie, urmând însă să încetinească puternic în a doua parte a anului viitor, până la 3,1%.

Orizontul de prognoză se încheie acum în vara lui 2012, când este anticipată o inflaţie de 3%. Marja de eroare a prognozei creşte însă odată cu perioada, de la un punct procentual pentru sfârşitul anului până la 2,4 puncte procentuale pentru iunie 2012.
"În urma evaluării noilor proiecţii, precum şi a riscurilor şi incertitudinilor asociate acestora, în principal a celor decurgând din factori aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale - activaţi inclusiv în contextul derulării necesarului proces de consolidare fiscală - CA al Băncii Naţionale a decis menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la un nivelul de 3%, plus/minus un punct procentual", potrivit reprezentanţilor băncii centrale.
Guvernatorul Mugur Isărescu va prezenta joi, într-o conferinţă de presă, Raportul asupra inflaţiei pe trimestrul al treilea, care va conţine şi un set nou de prognoze privind inflaţia.

Ce spune BNR

n BNR reafirmă că monitorizează cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

n Reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice depind în mod decisiv de implementarea fermă şi consecventă în cadrul mixului de politici macroeconomice a măsurilor de consolidare fiscală, a reformelor structurale şi de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

n CA al BNR a decis menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la nivelul de 3 la sută ±1 punct procentual. Banca centrală va adopta începând cu anul 2013 o ţintă staţionară de inflaţie, situată la nivelul de 2,5 la sută ±1 punct procentual. Ţintele asumate urmează să fie discutate cu guvernul.