BNR: Reluarea creşterii depinde de reforme şi absorţia banilor UE

Ziarul Financiar 02.11.2010

Banca Naţională a lăsat neschimbate ieri dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an şi rezervele minime pe care băncile trebuie să le constituie, aşa cum anticipau la unison analiştii, anunţând că se concentrează exclusiv pe contracararea presiunilor inflaţioniste şi că lasă obiectivul stimulării economiei exclusiv în sarcina Guvernului.

"Consiliul de Administraţie al BNR reiterează faptul că reintrarea inflaţiei pe o traiectorie descendentă şi reluarea pe baze sustenabile a creşterii economice depind în mod decisiv de implementarea fermă şi consecventă în cadrul mixului de politici macroeconomice a măsurilor de consolidare fiscală, a reformelor structurale şi de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene", afirmă BNR, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu.

Decizia nu a mişcat nici ratele de dobândă şi nici cotaţiile pe piaţa valutară interbancară, euro urcând ieri uşor, spre 4,29 lei.
"Perspectivele sumbre ale recuperării economiei şi limitarea efectelor majorării TVA asupra preţurilor ne fac să credem că BNR va relua probabil ciclul de relaxare a politicii monetare în trimestrul al doilea din 2011 sau chiar mai devreme", comentează Ilker Domac, analist în cadrul Citibank Turcia