Studiourile MGM au intrat în faliment

Autor: Radu Racu 03.11.2010

Studiourile de film Metro-Goldwyn-Mayer, unul din cele mai reprezentative grupuri de la Hollywood, a cerut miercuri aplicarea capitolului 11 din legea falimentului, după mai mulţi ani în care a încercat să restituie datorii cumulate de circa 4 miliarde de dolari, scrie Reuters.

Grupul MGM a depus cererea de intrare sub protecţia legii falimentului la o curte din Manhattan, New York. Miliardarul american Carl Icahn - unul din personajele controversate din consiliul de administraţie al companiei - a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu acţionarii şi creditorii pentru intrarea sub protecţia legii falimentului. Cei mai mari creditori ai studiourilor de film sunt reprezentaţi de banca JP Morgan Chase şi fondurile de investiţii Anchorage Advisors şi Highland Capital Management, conform The New York Times.

Capitolul 11 din legea falimentului în SUA este un act normativ accesibil oricărei firme sau individ care prevede reorganizarea sub supravegherea unei instanţe judecătoreşti. Legea protejează compania de executarea silită pentru plata creditorilor însă dă justiţiei posibilitatea de a interveni în reorganizarea activităţii chiar prin numirea unui alt manager. Firmele au de obiciei posibilitatea de a ieşi din faliment dacă reorganizarea din cadrul capitolului 11 este eficientă, cel mai recent şi răsunător exemplu în acest sens fiind constructorul de automobile General Motors.

Planul de restructurare a MGM va fi supus aprobării de către instanţă în termen de 30 de zile, potrivit investitorului Carl Ichan. El a precizat că în cadrul planului vor fi acceptate schimbări în manageriatul companiei iar achiziţia băncii de filme Cypruss nu va mai avea loc.

Cele mai importante filme produse de studiourile MGM, din punct de vedere l încasărilor, sunt Pe aripile vântului, seria James Bond şi Rocky.