Matriţe Dacia a renunţat la 4,4 mil. euro de la UE

Autor: Adriana Rosoga 03.11.2010

Producătorul Matriţe Dacia, parte a grupului Renault în România, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 6 mil. euro, a renunţat la o finanţare europeană de 18,5 milioane lei (4,4 mil. euro) pe care a câştigat-o la începutul acestui an. Compania este una dintre cele 86 de întreprinderi mari care s-au bătut pe 57 mil. euro de la UE, în cadrul primului apel de proiecte din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Compe­titivităţii Economice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile în întreprinderi mari" deschis de autorităţi în 2008.

După perioada de evaluare şi selecţie, au fost declarate câştigătoare 28 de companii mari între care Astalrom, Tess Conex, Vrancart, Elvila, Popeci Utilaj Greu, Matriţe Dacia, Uzuc, Carpatcement, Someş, Menarom Pec, Napomar.

Conform datelor transmise de autoritatea de management a POSCCE, instituţie care se află în subordinea Ministerului Economiei, Matriţe Dacia, care produce formele în care sunt turnate piesele de caroserie pentru modelele fabricate la Mioveni, este singura întreprindere mare care a renunţat la finanţarea europeană pe care a câştigat-o.
"Din cauza crizei, unii beneficiari ai proiectului au fost obligaţi să-şi revizuiască propriile proiecte de investiţii. Matriţe Dacia a fost obligată să îşi modifice planul de investiţii, lucru care a condus la o structură a costurilor incompatibilă cu cea prevăzută în contract", spune Liviu Ion, director de comunicare al Group Renault România.
Proiectul depus de companie pentru obţinerea de finanţare europeană consta în modernizarea şi creşterea capacităţii de producţie a Matriţe Dacia.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, Matriţe Dacia a înregistrat anul trecut un profit brut de 41.000 de euro, cu un număr mediu de 188 de angajaţi.

Dacia a luat bani


În schimb, Automobile Dacia a reuşit să câştige o finanţare europeană nerambursabilă de 4,7 milioane de euro în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte lansat de autorităţi anul acesta în mai.
În joc a fost pusă suma de 110 mil. euro, numărul de proiecte depuse ridicându-se în total la 186. Dintre acestea doar 36 au fost selectate pentru a primi bani europeni.
Printre companiile selectate se numără Henkel, Automobile Dacia, Alumil Rom, Alro, Petrocart, Romcab, Comceh.
Producătorul Automobile Dacia, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2 mld. euro, s-a clasat în primele 20 de companii selectate pentru finanţare.
Conform declaraţiilor companiei, Automobile Dacia intenţionează să investească aproape 57 de milioane de lei (13,5 mil. euro), din care 20 de milioane de lei sunt fonduri UE (4,7 mil. euro), pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje pentru o linie de uzinaj mecanic.