Criză guvernamentală: UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare

Autor: Iulian Anghel 03.11.2010

UDMR a convocat Consiliul Permanent al Uniunii (for important de decizie) pentru a examina oportunitatea rămânerii la guvernare, după ce Curtea Constituţională (CC) a constatat că angajarea răspunderii Guvernului, săptămâna trecută, pe legea educaţiei, este neconstituţională. Proiectul pe care Guvernul îşi angajase răspunderea dădea dreptul minorităţilor să studieze geografia şi istoria României în limba maternă. Maghiarii se tem că Parlamentul va elimina acest drept, pe care ei îl cer de mai bine de 15 ani, fără să-l fi obţinut până în prezent. Marko Bela, şeful UDMR, sugerează că, în aceste condiţii, Uniunea nu mai are ce căuta la guvernare.

Înaintea moţiunii de cenzură de săptămâna trecută, înţelegerea dintre PDL şi UDMR a fost ca, imediat după respingerea moţiunii, Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe legea educaţiei, ceea ce s-a şi întâmplat - gest care a atras o nouă moţiune rămasă acum fără obiect. De ce a grăbit UDMR adoptarea legii? În ultimii 20 de ani, UDMR a obţinut drepturi pentru minorităţi unoeri destul de greu şi în timp, dar odată obţinute ele nu au mai fost retrase, niciun guvern neîndrăznind să facă acest lucru.

Reproşurile UDMR nu se îndreaptă acum către opoziţie, ci către PDL.

"Nu aveau de ce să aplaude", spune Marko, cu referire la faptul că şeful Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hârdău, fost ministru al educaţiei, a aplaudat când a aflat decizia Curţii. Maghiarii fac acum calcule şi încearcă să descopere care este resortul din spatele deciziei Curţii, pe care ei o consideră pur politică.
Suspiciunile sunt şi mai mari întrucât cel care a înclinat balanţa în favoarea deciziei de neconstituţionalitate (în momentul în care patru judecători erau "pentru" şi patru "împotrivă") este judecătorul Petre Lăzăroiu, care a fost numit la Curte de preşedintele Traian Băsescu.

Curtea nu şi-a motivat decizia, comunicatul CC susţinând doar că a constatat un conflict de natură instituţională între Guvern şi Parlament. Acest lucru are implicaţii majore, având în vedere că angajarea răspunderii nu este valabilă, iar proiectul îşi urmează cursul parlamentar. Proiectul se afla în dezbaterea Senatului (cameră decizională) şi a fost retras de Guvern care şi-a angajat răspunderea, lucru care a determinat opoziţia să depună o moţiune de cenzură. Curtea a dat câştig de cauză preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a sesizat CC pe considerentul constituţional potrivit căruia un proiect, odată înscris în circuitul legislativ, nu mai poate fi retras.

Marko susţine că tergiversarea dezbaterii asupra acestui proiect indică slăbiunea coaliţiei.
Un alt lider important al UDMR, Frunda Gyorgy, a susţinut că nu mai are niciun sens ca Uniunea să rămână în coaliţie pentru că, participând la guvernare în actualele condiţii şi-a pus în joc prestigiul, mai ales în faţa electoratului maghiar, fără să obţină nimic în schimb.