Primul mall din Bucureşti în faliment: City Mall va fi scos la vânzare

Autor: Cristi Moga 03.11.2010

Centrul comercial City Mall din Bucureşti, deţinut de fondul australian de investiţii APN, a intrat în faliment la solicitarea proprietarilor care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii băncii UniCredit pentru restructurarea unei datorii de 40 de milioane de euro. Proiectul urmează a fi scos la vânzare de către lichidatorul judiciar pentru acoperirea datoriilor.
"S-a admis cererea debi­toa­rei (Victoria Holding, firma care deţine centrul co­mercial - n.red.) de intrare în faliment prin procedură sim­plificată", a declarat pentru Ziarul Financiar ju­decătorul Laura Andrei, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti şi purtător de cuvânt al instituţiei.

Cu alte cuvinte, firma nu va mai încerca să se reorganizeze, urmând ca activitatea de administrare să fie preluată de către lichidatorul judiciar, după ce profitul operaţional al firmei a scăzut în acest an cu 90%, pe fondul reducerilor substanţiale de chirii.
Cei mai importanţi chiriaşi ai proiectului sunt super­mar­keturile Primăvara şi Billa, lanţul de electrocas­nice Domo sau retailerii de îmbrăcăminte Sprider sau House of Art.

"Mallul poate să funcţioneze şi în faliment, având activitate de închiriere de spaţii, deoarece este mult mai vandabil dacă are magazine ocupate decât dacă ar fi o clădire goală. Debitoarea a solicitat desemnarea noastră drept lichidator judiciar", a precizat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania. Reprezentanţii City Mall nu au făcut niciun comentariu privind viitorul centrului comercial. Potrivit informaţiilor din piaţă, administratorii mallului şi-au anunţat partenerii şi chiriaşii despre deschiderea procedurii de insolvenţă şi le-au comunicat că activitatea în cadrul centrului comercial va continua.

Toţi retailerii din cadrul proiectului au primit reduceri substanţiale de chirii în ultimele luni, astfel că nu au un interes imediat să închidă spaţiile şi să oprească activitatea după ce au investit sume importante în amenajare.

"Nu suntem mulţumiţi cu acel magazin, traficul este foarte mic acolo, dar am negociat cu proprietarii şi am ajuns la o chirie avantajoasă, astfel că magazinul este pe break-even. Dacă vor închide mallul însă, vom închide şi noi", a declarat Lorand Szarvadi, CEO-ul firmei Domo, care operează un magazin în corpul de clădire în care se află şi parcarea City Mall. Mallul din Bucureşti va avea probabil aceeaşi soartă cu proiectul Tiago din Oradea, care a fost vândut la licitaţie pentru acoperirea unei datorii de peste 30 de milioane de euro către UniCredit. Proiectul de la Oradea a fost vândut pentru 30,5 mil. euro unei firme controlate de Gabriel Popoviciu, iar potrivit informaţiilor furnizate de lichidatori, UniCredit şi-a recuperat astfel banii acordaţi pentru construcţia proiectului. În cazul City Mall, valoarea datoriei către UniCredit este de 40,1 milioane de euro, iar proiectul era evaluat la jumătatea anului la 35,4 milioane de euro, o treime faţă de preţul plătit de australieni în urmă cu patru ani pentru achiziţie.

Reprezentanţii UniCredit nu au comentat situaţia centrelor comerciale intrate în insolvenţă. "Acest credit (de la UniCredit - n. red.) are garanţii limitate şi nu are un impact financiar asupra grupului AEZ (APN European Retail - n. red.), cu excepţia unei garanţii prin care trebuie achitate dobânzile şi amortizările acestui împrumut existente până la 30 noiembrie 2010. Apreciem că suma va fi mai mică de un milion de euro", spuneau reprezentanţii APN. Australienii ar urma să îşi încheie conturile pe piaţa locală cu o pierdere de circa 50 de milioane de euro, în condiţiile în care proiectul pe care au plătit 103,5 milioane de euro le-a adus în cei patru ani venituri de aproximativ 15 milioane de euro, alte 40 de milioane de euro fiind creditul nerambursat către UniCredit.