Suedezii încearcă să mai recupereze ceva de la Amonil

Autor: Andrei Chirileasa 03.11.2010

Firma Salink Limited, care deţine 13,54% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO), a cerut CNVM să stabilească dacă omul de afaceri Ioan Niculae controlează combinatul şi în caz afirmativ să-l oblige să lanseze o ofertă de preluare pentru participaţiile minoritare.

Salink Limited este controlată de managerii fondurilor suedeze de investiţii East Capital şi este reprezentată de casa de avocatură Duţescu şi Asociaţii.
"Această solicitare se întemeiază pe două documente oficiale emise de autorităţile publice, şi anume Planurile de acţiuni pentru situaţii de urgenţă aplicabile în perioadele octombrie 2008-martie 2009, respectiv 2009-2010 (Plan aprobat prin HG 1523/2009), în cadrul cărora Interagro (companie deţinută de Niculae - n.red.) ar rezulta că apare în calitate de entitate care deţine controlul asupra Amonil", au precizat reprezentanţii casei de avocatură.

Chiar dacă Niculae a declarat recent că intenţionează să închidă Amonil, el nu figurează formal ca acţionar al companiei. Amonil este controlată de două firme off-shore din insulele Belize, Zalois şi Jovline, ai căror acţionari nu sunt cunoscuţi. Cele două firme nu au avut nicio reacţie anul trecut, când Amonil a fost executată silit, pierzându-şi principalele active către o altă firmă din Belize, Riverside Development, care ar fi înregistrată la aceeaşi adresă ca şi Zalois, potrivit avocaţilor celor de la Salink. Amonil a anunţat recent că şi o parte din angajaţii combinatului vor fi transferaţi către firma care a preluat activele.

Salink a mai solicitat şi în aprilie 2009 ca Zalois şi Jovline să fie obligate la derularea unei oferte publice de preluare, iar CNVM a dispus în noiembrie 2009 ca ambele firme să depună documentaţia de ofertă, însă acestea nu s-au conformat.