Pariul pe FP a adus fondurilor Carpatica un câştig de 150%

Autor: Roxana Pricop 03.11.2010

Investiţiile în acţiunile Fondului Proprietatea au adus fondurilor mutuale administrate de Carpatica Asset Management un randament de circa 150% în ultimul an, contribuind la ascensiunea acestora în topul celor mai performante fonduri.

Cu active totale de aproape 50 mil. lei, fondurile Global şi Stock, administrate de Carpatica AM, au fost printre primele fonduri de pe piaţa locală care au investit în acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP).

Faptul că Proprietatea nu este listat, iar tranzacţiile cu acţiunile FP se fac pe o piaţă puţin transparentă nu le-a împiedicat pe cele două fonduri să cumpere acţiuni la Fond în septembrie 2009 la un preţ egal cu 20% din valoarea nominală de un leu a acţiuni şi să ajungă în prezent să deţină peste 8 mil. acţiuni, reprezentând 0,05% din capitalul FP.
La finele primului semestru, fondul Stock deţinea 3,4 milioane de titluri la FP, în valoare de 0,7 mil. lei, în timp ce fondul Global deţinea 5 mil. acţiuni în valoare de 1,1 mil. lei. Acţiunile FP sunt evaluate în activul celor două fonduri la preţul de achiziţie.

În prezent, preţul unei acţiuni FP variază între 0,45 şi 0,5 lei, potrivit informaţiilor furnizate de persoane implicate în acest tip de tranzacţii.
"Am investit în acţiunile FP încă din toamna anului trecut, pentru că le considerăm valoroase. Le-am achiziţionat prin intermediul Depozitarului Central. Pot spune că mare parte din randamentul obţinut de fondul Stock în octombrie s-a datorat încasării dividendelor de la Proprietatea şi tranzacţiilor cu acţiunile FP", a spus Florin Keran, directorul general adjunct al Carpatica Asset Management.

Reprezentantul Carpatica nu a oferit detalii despre numărul de acţiuni deţinute de cele două fonduri în prezent, însă pentru fiecare acţiune FP celor două fonduri le-a revenit un dividend brut de 0,0816 lei. Dacă numărul de acţiuni a rămas ne­schimbat în raportul de portofoliu făcut public la finele primului semestru, cele două fonduri Carpatica ar fi avut de încasat dividende în valoare brută totală de 685.000 de lei.
În octombrie, fondul diversificat Carpatica Stock a fost cel mai performant fond mutual, înregistrând un randament de 6,3%, în condiţiile în care bursa a avut luna trecută o evoluţie modestă. Principalul indice bursier, BET, a pierdut 1,08% din valoare, în timp ce cele cinci SIF-uri s-au apreciat cu 1,1%.
La începutul lunii octombrie, Carpatica Stock avea o expunere de 6,34% din activele nete de 13 mil. lei pe acţiunile Fondul Proprietatea, în timp ce acţiunile celor cinci SIF-uri au atras cumulat peste 30% din activele fondului.
Luând în calcul evoluţia fondurilor în primele zece luni ale lui 2010, randamentele urcă până la aproape 20%, cum este cazul fondului diversificat Omninvest, administrat de societatea SIRA.