Partida de şah cu piese vii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 04.11.2010

Erica Jong
Teama de zbor
Editura Trei

Erica Jong a devenit celebră după publicarea acestui roman în care abordează tema dorinţelor sexuale ale femeilor. Un roman scris la persoana întâi, cu multe elemente autobiografice, în care este inventat un nou tip de eroină, pentru care aventurile reprezintă un mijloc de cunoaştere. Ca atare, romanul a fost considerat un clasic al genului, a schimbat modul de a gândi sexualitatea şi a fost apreciat de cel care, la rândul lui, a schimbat acest mod, Henry Miller ("Romanul va deveni o piatră de temelie a literaturii", spunea Miller). Cartea a fost tradusă în 27 de limbi şi vândută în peste 20 de milioane de exemplare. În româneşte, romanul apare în colecţia Eroscop, coordonată de Magdalena Mărculescu şi Pascal Bruckner. Traducere din engleză şi note de Monica Vlad. Prefaţă de Erica Jong.

William Peter Blatty
Dimiter
Editura Litera

La aproape patruzeci de ani de la megasuccesul "Exorcistul", cel mai recent roman al lui William Peter Blatty explorează un alt iad: totalitarismul. Acţiunea romanului este plasată iniţial într-o sală de interogatoriu din Albania, unde gardienii torturează un individ acuzat de spionaj. Prizonierul reuşeşte să evadeze, iar anchetatorii îşi dau seama că nu era nimeni altul decât Paul Dimiter, "agentul din iad", despre care circula zvonul că l-ar fi omorât pe liderul nord-vietnamez Ho Şi Min. Cititorii sunt atraşi într-un thriller emoţional şi psihologic cu temă religioasă, autorul ţesând abil în jurul lui Dimiter o dilemă cutremurătoare: este fiinţă umană sau diavol? Romanul a fost lansat în martie 2010. Traducere din limba engleză de Ruxandra Eugenia Târcă.

Georgeta Bucşan
Manager-în-derivă.ro
Editura Paralela 45

"Vă ofer exemplul meu, de personalitate formată în perioada comunistă care, oricat de liber aş fi încercat să gandesc, tot eram împiedicată de un fir invizibil care-mi lega picioarele, iara aşa-zisul <<serviciu călduţ de la stat>> mă oprea să risc. Mi-au trebuit zece ani, după 1989, ca să-mi pregătesc zborul şi doar perspectiva iminentă a pensionării în acelaşi stadiu în care am debutat ca inginer stagiar, adică <<un nimeni>>, cineva de care nu era neapărat nevoie, mi-a dat curajul sau disperarea să încerc." Volumul e alcătuit din unsprezece scrisori către un imaginar director-patron de firmă, pe care autoarea l-ar fi cunoscut în diferite ipostaze, un fel de ghid de conversaţie despre adaptare şi construirea viitorului.

Diane A.S. Stuckart
Gambitul Reginei
Leonardo da Vinci în rol de "detectiv"
Editura Lider

Autoarea, care a publicat mai multe romane istorice de dragoste, se opreşte în cel de faţă asupra perioadei renascentiste. Leonardo da Vinci este însărcinat de ducele de Milano să organizeze o partidă de şah cu piese vii, interpretate de membrii curţii, dar evenimentul este umbrit de uciderea uneia dintre piese, care este vărul ducelui. Leonardo şi ucenicul său sunt însărcinaţi să-l găsească pe asasin. Romanul a apărut în 2008 şi face parte din aşa-numita serie Leonardo Da Vinci Mystery, din care au mai apărut alte două titluri, în 2009 şi anul acesta. Diane A.S.Stuckart a publicat sub mai multe nume - Alexa Smart, Anna Gerard, s-a născut în Texas, dar trăieşte în Oklahoma.Traducere de prof. dr. Anca Irina Ionescu.

Lili Bunofski
Tacto
Editura Curtea veche

Lili Bunofski, născută în 1975, este profesoară la Institutul Francez din Bucureşti. E povestea scrisă/spusă de o fetiţă care creşte şi devine femeie despre tatăl ei, despărţit de mamă-sa şi pe care îl vedea la începuturi o dată la două zile ("vezi că a venit Tacto", "vezi că te trimit la Tacto, dacă nu eşti cuminte" etc), fără a fi lacrimogenă, extrem de umană, cum nu se prea scrie azi. "Tacto e mai puternic decât mama, pentru că este, în acelaşi timp, şi mai pur, şi mai abject decât ea. Este mai uman, încearcă să-şi smulgă masca de pe faţă, în ciuda pasivităţii."

Ioana Ileana Şteţco
Phoenix, vecina...
Editura Grinta

"Considerăm că întotdeauna poezia trăită va bate şi filmul şi viaţa deopotrivă şi chiar dacă în cazul de faţă se poate face vorbire despre un debut puţin întârziat, universul liric al poetei este viguros şi spontan. Este vorba de o poezie plină de energie, tumultuoasă, şi pe alocuri sălbatică, dar împlinită şi fremătătoare - în acelaşi timp - o adevărată apărare împotriva visului.
Astfel, cu paşi siguri dar purtaţi cumva deasupra apei, poeta ne apleacă încet, încet spre transcendent, înspre un izvor pentru cei pe veci însetaţi de poezie." - sunt cuvintele cu care editorul Gabriel Cojocaru însoţeşte debutul editorial al poetei Ioana Ileana Şteţco.