2013 va fi un an de groază pentru Ungaria pentru că expiră programul de taxe suplimentare

Autor: Catalina Apostoiu 04.11.2010

Ungaria trebuie să-şi reducă cheltuielile pentru că planul de impunere a unor taxe suplimentare temporare şi utilizarea veniturilor din fondurile de pensii private nu va avea succes în a controla deficitul fiscal din 2013, anul în care aceste măsuri expiră, au declarat economiştii Morgan Stanley şi UniCredit, citaţi de Bloomberg.



Sfârşitul taxelor speciale impuse com­paniilor telecom, retail şi de energie, menite să reducă deficitul până în 2012, şi introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor perso­nale vor genera un deficit de aproxi­mativ 700 de miliarde de forinţi (2,6 miliarde de euro) sau 2,5% din Produsul Intern Brut în 2013, estimează cele două bănci.

"Nu am găsit niciun fel de claritate în ceea ce priveşte măsurile de reducere a acestui deficit structural, care va ieşi la suprafaţă în anul 2013 şi nu credem că vom găsi în curând", scriu analiştii Morgan Stanley Pasquale Diana şi Chuan Lim în cadrul unui raport.

Primul-ministru ungar Viktor Orban a impus o taxă pe trei ani în industriile financiară, a energiei, telecomunicaţiilor şi retailului pentru a genera venituri bugetare în valoare de 343 de miliarde de forinţi (1,27 mld. euro) în acest an. Ungaria, care a beneficiat de un pachet de susţinere financiară de la UE şi FMI pentru a evita colapsul, încearcă să convingă inves­titorii că se poate finanţa singură, fără ajutorul insti­tuţiilor externe.
Ţara va elimina până la 30.000 de locuri de muncă din sectorul public anul viitor pentru a-şi putea diminua deficitul fiscal la 2,94% din PIB de la 3,8% în acest an, a anunţat ministrul economiei Gyorgy Matolcsy.
"Deşi măsurile vor îmbunătăţi fără îndoială perspectivele pe termen scurt privitoare la deficit, credem că riscurile legate de finanţarea pe termen lung sunt în creştere", a declarat Gyula Toth, strateg pe pieţe emergente în cadrul UniCredit.

Forintul a fost cea mai performantă monedă din lume în ultimele opt săptămâni, cu un avans de 6,62% în raport cu moneda euro. Guvernul s-a angajat în septembrie să reducă deficitul la 3,8% din PIB în acest an şi sub 3% anul viitor, abandonând un conflict cu FMI şi UE privitor la ţinte.
Ungaria intenţionează să utilizeze o parte din veniturile provenite din noile taxe pentru finanţarea reducerii taxei pe venit personal la 16%, măsură luată în vederea impulsionării creşterii economice. Economia îşi revine de pe urma celei mai severe recesiuni din 18 ani, iar FMI a estimat că rata de creştere şi veniturile din taxe s-ar putea situa sub estimările guvernului.
"În lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, sfârşitul taxelor temporare şi introducerea unei taxe unice pe veniturile personale vor duce la creşterea deficitului cu 2,5% până la 3% din PIB în 2013", scrie analistul UniCredit Gyula Toth. "Creşterea va veni în paralel cu un calendar încărcat de răscumpărări în 2013."
Guvernul va trebui să plătească datorii în monedă locală în valoare de 6 miliarde de euro (8,3 miliarde $) şi datorii externe de 6,4 miliarde de euro în 2013, comparativ cu un total de 8 miliarde de euro anul viitor, potrivit estimărilor UniCredit.

"Pentru a compensa acest lucru, guvernul va trebui să-şi ajusteze cheltuielile şi/sau să spere într-o accelerare semnificativă a creşterii PIB", scrie Toth.
Parlamentul ungar a aprobat pe 26 octombrie sus­pendarea plăţilor obligatorii către fondurile private de pensii până la sfârşitul anului viitor.
Astfel, veniturile bu­getare vor creşte cu 360 de miliarde de forinţi (1,3 mld. euro) în 2011 şi alte 540 de miliarde de forinţi ar putea veni de la cei care vor alege să-şi transfere portofoliile din cadrul fondurilor pri­vate de pensii către stat, a declarat Matolcsy. "O altă problemă importantă pe termen lung este ce se va întâmpla cu sistemul de pensii după decembrie 2011, când în principiu guvernul ar trebui să reînceapă plăţile către fondurile private", scriu analiştii Morgan Stanley.
Guvernul ar putea continua redirecţionarea tuturor contribuţiilor către sistemul de stat dincolo de anul 2011, îndreptându-se către o "naţionalizare completă a fondurilor de pensii", scriu analiştii Pasquale Diana şi Chuan Lim.
Deşi acest lucru ar îmbunătăţi pe termen scurt situaţia deficitului şi datoriei, a conta numai pe sistemul public "nu este probabil o soluţie viabilă pe termen lung", concluzionează analiştii Morgan Stanley.