China pozează în salvatorul Europei pentru a câştiga influenţă

Autor: Gabriel Razi 04.11.2010

Vizita premierului chinez Wen Jiabao de la Atena a fost însoţită de un val de promisiuni investi­ţionale în valoare de câteva miliarde de dolari. "Suntem norocoşi că primim susţinere din partea prietenilor noştri chinezi", declara Harris Pamboukis, ministru în executivul condus de George Papandreou.

Intenţiile chinezilor sunt însă mult mai profunde decât lasă aceştia să se întrevadă. Grecia reprezintă un cap de pod în politica acestora de a îşi extinde influenţa în Europa prin achiziţia de active la preţuri reduse în ţările europene afectate de criză, scrie The New York Times.
Analiştii consideră că politica Chinei urmăreşte dezvoltarea propriilor companii, dar şi câştigarea unei influenţe sporite în cercurile puterii de la Bruxelles sau Berlin.
Carl Weinberg, economist-şef în cadrul grupului de analiză a economiei mondiale High Frequency Economics, susţine că "au­torităţile de la Beijing dau semne că vor să aibă un cuvânt de spus în politica europeană".

Criza financiară a permis ţărilor care deţin lichidităţi să investească în Europa. Cu toate că statul chinez a preluat iniţiativa, şi fondurile de investiţii sau statele din Orientul Mijlociu, cum ar fi Quatarul, caută chilipiruri pe bătrânul continent.
Beijingul a susţinut statele europene puternic afectate de criză prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale. Totodată a demarat investiţii în porturi, în infrastructura rutieră şi în diverse industrii ale ţărilor din extremitatea de sud-est a continentului.
Francois Godement, oficial european responsabil de politica externă, consideră că "dragonul asiatic" se extinde în Europa în acelaşi fel ca în Africa, cu menţiunea că în cazul bătrânului continent intrarea se face prin periferii.

Premierul Wen Jiabao a ţinut să reamin­tească în recentul său turneu european că statul chinez a fost alături de Grecia, Spania, Italia şi alte ţări în cele mai delicate momente economice prin achiziţii de titluri de stat atunci când toţi investitorii se temeau să facă astfel de mişcări.
China şi-a arătat disponibilitatea pentru a cumpăra obligaţiuni de stat greceşti, odată ce Atena va emite astfel de titluri, după ce, în prealabil, a finanţat datoria Spaniei cu 625 de milioane de dolari. Pentru Beijing, astfel de mutări reprezintă doar o diversificare pentru o mică parte a rezervelor sale valutare, evaluate la 2.300 de miliarde de dolari.
Premierul chinez a adăugat că s-a semnat un acord cu armatorii greci pentru o linie de credit de 4,5 miliarde de dolari ce va fi folosită pentru achiziţionarea de vase produse de companii din China. Un alt proiect sino-elen include un proiect evaluat la 5 miliarde de dolari, ce îşi propune să transforme Atena într-unul dintre cele mai mari porturi ale continentului.

Investiţiile în Italia ţintesc extinderea portului din Napoli, şi anexarea unui terminal gigant aeroportului din Roma pentru a face faţă cu brio fluxului comercial intens dinspre China.
În viitorul apropiat, autorităţile de la Beijing, urmează să se implice în dezvoltarea unor proiecte importante pentru extinderea reţelei de transport europene, cum ar fi construcţia de linii de cale ferată între Germania şi Macedonia sau construcţia unei autostrăzi care urmează să traverseze Europa, plecând din Germania şi oprindu-se în Turcia.
Jens Bastian, economist la Fundaţia Elenă pentru Politică Externă, spune că "Europei îi lipseşte o reţea de transport care să lege Europa de Vest de cea de Est. În această zonă caută oportunităţi China".