Pe piaţa eolienelor giganţii preiau puterea

Autor: Traian Terzianm 04.11.2010

Sectorul european al energiei eoliene trece în prezent printr-o transformare majoră. Noi parcuri eoliene offshore urmează să fie inaugurate pe litoralul european, în timp ce companii importante precum Siemens sau General Electric îşi extind prezenţa pe o piaţă ce valorează miliarde de euro, scrie Spiegel Online.

Liderul pieţei, compania daneză Vestas, a anunţat în aprilie că îşi va închide fabrica de turbine eoliene din Marea Britanie, urmând să o mute în Statele Unite. În acelaşi timp, Siemens, cu sediul în München, a decis să îşi dezvolte operaţiunile din Marea Britanie. Până în 2014, compania îşi propune să deschidă o nouă fabrică, creându-se astfel 700 de noi locuri de muncă. Investiţia în acest proiect se va ridica la 80 de milioane de lire sterline (90 de milioane de euro).

Mişcările din Marea Britanie reflectă un trend mai larg al pieţei: micii pionieri ai energiei eoliene - Vestas, Enercon, Nordex - se luptă pentru menţinerea cotei de piaţă, în timp ce companiile mari - Siemens sau General Electric - îşi continuă expansiunea.
"Această tendinţă va continua", punctează Holger Fechner, analist în cadrul băncii NordLB. În condiţiile apariţiei tot mai multor proiecte de parcuri eoliene, mărimea este un avantaj pentru companiile din acest sector. Companiile mari pot reacţiona mai rapid la creşterea cererii, spre deose­bire de cele de mici dimen­siuni.
"Companiile specializate ţin pasul cu greu", declară Fechner.
Anul trecut, Vestas abia a reuşit să îşi apere cota de 12,5% pe piaţa mondială, General Electric situându-se în urma producătorului da­nez cu o diferenţă infimă de 0,1%. În ultimii ani, Siemens şi-a adjudecat o poziţie importantă în topul celor mai importante companii din sector. Conform unei ierarhizări realizate de firma de consulanţă BTM, Siemens deţine o cotă de piaţă de 5,9% .
"Până 2012 vrem să ajungem pe locul trei", a declarat Raid Umlauft, preşedinte al diviziei de energii regenerabile la Siemens.
Schimbările ce au loc pe piaţa energiei eoliene sunt conduse în principal de tehnologiile offshore. Potenţialul de creştere al acestei pieţe poate fi ilustrat doar privind la planurile Germaniei, care intenţionează să construiască în următoarele decenii centrale eoliene cu o putere de 25.000 MW, capacitate echivalentă a 20 de centrale nucleare sau pe bază de cărbune.
Furnizorii de energie preferă să colaboreze cu companiile mari pentru că le asigură o mai mare siguranţă. Fechner afirmă că "cu cât compania este mai mare, cu atât există mai mare siguranţă pentru astfel de proiecte". De aceea, creşterea este mult mai uşoară pentru companiile mari.