Topul celor mai tranzacţionate companii de pe RASDAQ: 100 de acţiuni au făcut 94% din rulajul pieţei

Autor: Andrei Chirileasa 04.11.2010

Cel puţin jumătate din cele 100 de companii de pe RASDAQ care au avut în primele zece luni ale anului trazacţii de peste 500.000 de lei s-ar putea califica la cota Bursei. Vedetele Prospecţiuni, Armax-Gaz şi Albalact ar putea deveni noile Dafora sau Biofarm.



Pe piaţa RASDAQ mai sunt în prezent listate circa 1.340 de companii, însă 94% din tranzacţiile din piaţă au fost realizate în primele zece luni ale anului cu 100 de acţiuni.
Valoarea totală a tranzacţiilor de pe RASDAQ s-a ridicat în perioada ianuarie-octombrie la 565 mil. lei, iar rulajul celor mai lichide 100 de companii a fost de 532 mil. lei. Dintre cele 100 de companii din top, mai puţin de jumătate au în medie minimum o tranzacţie pe zi, restul fiind tranzacţionate doar ocazional.

Multe dintre companii au ajuns în top datorită unor tranzacţii singulare, care au condus la schimbări semnificative în acţionariat. Printre ele se numără com­panii aproape necunoscute precum Concordia A4 (COLI) sau Toneli Nutrition Titu (COTU), care au făcut obiectul unor tranzacţii mari în acest an.
Aceste tranzacţii arată că piaţa RASDAQ are o rezervă de companii care stau încă nedescoperite, dar care ar putea face la un moment dat obiectul unor tranzacţii importante şi pe care Bursa riscă să le piardă dacă nu clarifică mai repede statutul acestei pieţe.

Pe de altă parte, interesul investitorilor pentru piaţa RASDAQ a scăzut mult în ultimii doi ani, iar de la tranzacţii de peste 1 mld. euro în 2007, în primele zece luni ale acestui an abia s-au rulat 135 mil. euro. Una dintre principalele probleme o constituie desele încăl­cări ale drepturilor acţionarilor, investitorii reclamând la CNVM zeci de companii la care acţionarii majoritari nu şi-au respectat obligaţia de a derula oferte publice de preluare.
Doar câteva companii de pe RASDAQ au înţeles utilitatea pieţei de capital şi au încercat să-şi atragă de partea lor investitorii, prin creşterea free-float-ului şi prin raportări transparente, printre acestea numărându-se Prospecţiuni Bucureşti, compania lui Ovidiu Tender, pro­­ducătorul de echipamente electrice Electromagnetica, producătorul de lactate Albalact, al familiei Ciurtin, dezvoltatorii imobiliari Imotrust şi Concefa. Acestea sunt printre puţinele companii care au reuşit în acest an să urce media tran­zacţiilor zilnice peste 10.000 de euro.