Retrasib a livrat un mega autotransformator pentru o staţie a Transelectrica

Autor: Adrian Cojocar 04.11.2010

Producătorului de motoare, generatoare şi transformatoare electrice Retrasib Sibiu (RTRA) a livrat recent un autotransformator de 400 MVA (mega volt-amper - unitate de măsură care exprimă puterea aparentă) către compania nemţească Arena, care îl va instala într-una dintre staţiile deţinute de Transelectrica din zona Lacu Sărat.

Echipamentul este realizat în întregime în România, proiectul autotransformatorului fiind realizat în tehnologie 3D de către firma Trafo Proiect, potrivit conducerii Retrasib, care nu a precizat valoarea echipamentului. Preţul unui astfel de transformator se ridică la câteva milioane de euro. La începutul anului, Retrasib a livrat către Transelectrica cel mai mare transformator produs în România. Puterea acestor echipamente este importantă pentru că cu cât este mai mare, cu atât se reduc pierderile de energie electrică din reţea şi astfel se fac economii substanţiale.

Analiştii firmei de brokeraj Target Capital au emis ieri o recomandare de cumpărare pe acţiunile Retrasib, cu un preţ ţintă de 0,65 lei/acţiune, nivel cu 50% peste ultimul preţ din piaţă, de 0,44 lei/titlu. Recomandarea vine după ce afacerile Retrasib au crescut de 3,7 ori în primele nouă luni, iar profitul companiei a consemnat o evoluţie similară, până la 3,7 mil. lei. Acţiunile RTRA urmează să fie transferate pe Bursă.