În ce ţin elveţienii de la Hyposwiss 21 mil. € pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 07.11.2010

Fondul de investiţii elveţian Hyposwiss Danube Tiger, unul dintre primii investitori străini care au mizat pe potenţialul pieţei de capital din România, are în prezent în portofoliu acţiuni de 21 milioane de euro la companii româneşti.

Fondul a raportat la finele săptămânii trecute mai multe participaţii semnificative (de peste 5%) în companii de pe Bursă şi de pe piaţa RASDAQ, cum ar fi producătorul de hârtie şi carton Vrancart Adjud (VNC), producătorul de cămăşi Braiconf Brăila (BRCR) sau producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF).

Hyposwiss a început să investească pe bursa de la Bucureşti în 2003, prin achiziţia unui pachet de acţiuni în producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP).

Ulterior, fondul şi-a adăugat în portofoliu zeci de participaţii în companii româneşti.

Spre deosebire de alţi investitori străini mari, precum Julius Baer (actualul Artio Global) sau East Capital, care au investit preponderent în companii lichide, precum Petrom sau BRD, Hyposwiss a cumpărat pachete semnificative de acţiuni la companii din sectorul industrial, precum Romcarbon Buzău (ROCE), Uzinexport (UZIN), Electroputere Craiova (EPT) sau Electrocontact Botoşani (ECT).

De la începutul anului, fondul şi-a redus expunerea pe sectorul petrolier, ieşind de la Rompetrol Rafinare şi reducându-şi deţinerile la Petrom şi Oil Terminal, consolidându-şi în schimb participaţiile în sectorul financiar, prin achiziţia de acţiuni la BRD, Banca Transilvania şi prin participarea la majorarea de capital de la Carpatica.