CNVM mai închide o firmă de brokeraj pentru ilegalităţi

Autor: Adrian Cojocar 07.11.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj Ventrust Investment din Târgu-Mureş, deţinută de omul de afaceri Alexadru Fărcaş, şi a amendat societatea şi şapte angajaţi ai acesteia cu suma totală de 45.800 de lei (circa 10.600 de euro), pentru utilizarea ilegală a banilor clienţilor, potrivit unor ordonanţe publicate la finele săptămânii trecute de arbitrul pieţei de capital.

Fărcaş a fost sancţionat şi cu interzicerea desfăşurării de activităţi pe piaţa de capital timp de un an.

CNVM a descoperit în cadrul unui control de rutină efectuat la Ventrust că societatea de brokeraj a utilizat fondurile unor clienţi creditori (care aveau bani în conturile societăţii) pentru acoperirea decontării tranzacţiilor clienţilor debitori (care aveau datorii faţă de societate), faptă care nu este permisă de lege.

"Plasamentele realizate pe conturile clienţilor discreţionari au fost efectuate cu precădere în acţiuni emise de emitenţi cu care Ventrust Investment se afla în legături strânse", au precizat reprezentanţii CNVM.

În urma controlului s-a mai constatat că din documentele emise de Ventrust lipseau elemente-cheie, precum nivelul comisionului de intermediere, numele agentului cu care clientul păstra legătura sau tipul ordinului efectuat (vânzare/ cumpărare).

De asemenea, balanţele contabile raportate de societate difereau de cele din soft-ul de back-office şi prezentau date eronate privind valoarea soldurilor clienţilor Ventrust. La data efectuării controlului din conturile deschise de clienţi la Ventrust lipseau circa 44.000 de lei (10.300 de euro).

Reprezentanţii Ventrust nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.

Acţionarii firmei trebuie să convoace adunare generală în termen de 30 de zile pentru a decide lichidarea acesteia sau schimbarea domeniului de activitate, se arată în ordonanţa CNVM. Ventrust Investment este una dintre cele mai mici societăţi de intermediere de la Bursă, ocupând anul acesta poziţia 62 în topul rulajelor cu acţiuni dintr-un total de 69 de societăţi.

Acestea sunt cele mai severe sancţiuni acordate de CNVM după scandalul de fraudă de la firma de intermediere Broker Cluj de la începutul lui 2009, care a condus la demiterea conducerii de atunci a Broker, fondatorul companiei Petru Prunea fiind suspendat pentru cinci ani de pe piaţa de capital. Câteva sute de investitori au reclamat atunci că au fost prejudiciaţi cu circa 2 mil. euro la una dintre sucursalele firmei de brokeraj de la Deva.