HP estimează vânzări de PC-uri mai mari în 2011

Autor: Adrian Seceleanu 07.11.2010

Compania americană a deschis la Bucureşti primul magazin propriu din Europa, de la care aşteaptă vânzări de până la un milion de dolari.



Hewlett Packard (HP), cea mai mare companie de IT din lume, estimează că va obţine într-un an de zile vânzări de 0,8 - 1 mil. de dolari prin magazinul propriu deschis săptămâna trecută în centrul comercial Plaza din Bucureşti, a declarat Tiberiu Dobre, directorul diviziei de sisteme personale (PSG) din cadrul subsidiarei locale a firmei americane.

HP a luat decizia de a deschide în România primul său magazin de acest tip din Europa având în vedere potenţialul foarte puternic de creştere al pieţei locale pentru produse precum PC-urile sau imprimantele, a declarat Miriam Wong, director în cadrul diviziei regionale a HP care răspunde şi de România. "Am ales această regiune pentru a face acest efort uitându-ne la potenţialul de creştere al acestei pieţe". Anterior, compania avea asemenea magazine doar în America Latină, dar acum conceptul va fi dezvoltat în România şi apoi şi pe alte pieţe europene, precum Spania sau Croaţia.

Compania a investit peste 100.000 de euro în magazinul de 100 de metri pătrăţi din România, care a fost realizat de două companii britanice: Briggs Hillier (proiect) şi HJ Martin (construcţie). Magazinul funcţionează sub numele "HP Store" şi este operat de retailerul local Altex, deţinut de omul de afaceri Dan Ostahie. HP va lansa şi un magazin online, care va funcţiona la adresa hpstore.ro. În magazin, HP va prezenta unele dintre cele mai noi şi mai scumpe produse ale sale, cum sunt PC-urile pentru jocuri sau monitoare cu ecran tactil.

HP are în plan să deschidă noi magazine de acest tip în România, însă extinderea va continua doar anul viitor, ritmul urmând să fie decis de rezultatele vânzărilor din prima unitate din Bucureşti, a adăugat Dobre.

Tiberu Dobre susţine că anul viitor HP va reintra pe creştere pe segmentul de PC-uri după ce în acest an compania estimează că va realiza 95% din vânzările din 2008, cel mai bun an pentru piaţa locală de IT. "Deşi de peste tot vin doar veşti rele, piaţa înregistrează totuşi creşteri peste estimările de la începutul anului. Anul acesta vom face 95% din vânzările din 2008, iar anul viitor vom creşte".

HP estimează că va avea în acest an o cotă de 17% pe piaţa PC-urilor, de la 13,6-13,8% anul trecut, la vânzări pe întreaga piaţă de 550.000 de unităţi. La un preţ mediu de 470 de dolari pe unitate, piaţa locală de PC-uri va atinge în acest an valoarea de 258 mil. dolari, a spus el. Dobre a mai spus că HP a ajuns la aproximativ 3.000 de angajaţi din România, dintre care cei mai mulţi (peste 2.500) lucrează în centrele de suport şi dezvoltare soft ale firmei. Filiala din România a HP a avut anul trecut o cifră de afaceri de 48 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe, cifră care nu reflectă însă întreg businessul local al companiei.