Vânzările comercianţilor sunt salvate doar de inflaţie

Autor: Ciprian Botea 07.11.2010

Comenzile noi din industrie au crescut în primele nouă luni cu 26%, în condiţiile în care după primul semestru ritmul de creştere fusese de 23,9%, în timp ce cifra de afaceri a companiilor din industrie şi-a menţinut ritmul de creştere la 10,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică INS.

În paralel, vânzările din comerţul cu amănuntul şi-au redus ritmul de scădere, de la 5,1% după primele şase luni la 4,9% în intervalul ianuarie-septembrie. Diminuarea ritmului de scădere a cifrei de afaceri din industrie ar putea fi explicată mai degrabă de creşterea inflaţiei după majorarea TVA de la 19% la 24%, decât de o revenire a consumului.

"Semnalul dat de evoluţia acestor indicatori este că în trimestrul trei am putea vedea o contracţie economică mai mică decât am prognozat. Scăderea PIB în intervalul iulie-septembrie s-ar putea situa undeva între -1 şi -2%. Noi avem în prezent o estimare de -2,5% pentru trimestrul trei", spune Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere în termeni reali de 0,5% în trim. II faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Datele privind evoluţia economiei în trimestrul trei vor fi publicate pe 12 noiembrie. În septembrie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 14,1%, peste media lunilor anterioare, în timp ce comenzile noi au avansat cu 29,9%. Totodată, vânzările cu amănuntul - principalul indicator pentru consumul intern - a scăzut cu 2% în septembrie faţă de aceeaşi lună din 2009, sub media din primele nouă luni. Datele sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate.

Comenzile pentru bunurile intermediare şi pentru bunurile de capital au avut cea mai bună dinamică în septembrie, de 35% şi respectiv 34,3%, în timp ce bunurile de folosinţă îndelungată şi cele de uz curent (care reflectă mai degrabă consumul populaţiei) au înregistrat o creştere mai redusă, de 14,4% şi respectiv 2,1%. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, industria prelucrătoare a înregistrat o creştere anuală cu 15,1% în septembrie, în timp ce industria extractivă a consemnat o scădere cu 8,2%.

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 6,8% în septembrie, în timp ce vânzările de produse nealimentare s-au redus cu 9,4%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor a avut însă o creştere de 18% în septembrie şi 3% în primele nouă luni.

Comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere constantă anul trecut şi anul acesta, cu excepţia lunii iunie 2010. Ritmul de scădere s-a diminuat însă anul acesta după ce pe parcursul lui 2009 contracţia a fost de aproape 10%.

Un sondaj de conjunctură publicat de BNR luna trecută indica faptul că valoarea comenzilor din industrie îşi va atenua ritmul de creştere, analiştii băncii centrale indicând o temperare a ritmului comenzilor în industria prelucrătoare a petrolului şi industria metalurgică. În octombrie, au indicat o creştere a comenzilor noi companiile din industria mijloacelor de transport, industria extractivă şi din activitatea de producţie a energiei electrice şi termice.

Activitatea companiilor din industrie este susţinută în continuare de exporturi, iar în condiţiile în care cererea internă se menţine la un nivel scăzut, economia va rămâne pe minus şi în trimestrul patru, spun analiştii. "Văd tot un minus şi în trimestrul patru în ciuda dinamicii pozitive a exporturilor, în condiţiile în care consumul intern scade. În plus, datorită incertitudinii politice cred că vom vedea şi o scădere semnificativă a investiţiilor", apreciază Chideşciuc.

Exporturile au crescut cu 23,5% în primele opt luni din 2010, până la echivalentul a 23 de miliarde de euro, dar acestea nu au capacitatea de a scoate economia din recesiune, având în vedere că PIB-ul se bazează în proporţie de 70% pe consum.