Anunţ surpriză în diplomaţia internaţională: SUA susţine India pentru un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU

Autor: Radu Racu 08.11.2010

Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni în faţa parlamentului indian că susţine statul asiatic pentru candidatura la un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, declaraţie surprinzătoare în mediul diplomatic internaţional menită conform analiştilor să întărească legăturile Americii cu naţiunea care numără acum 1,2 miliarde de oameni, unul din punctele cheie ale programului extern al administraţiei prezidenţiale, scrie Washington Post.

"În anii ce urmează aştept cu nerăbdare un Consiliu de Securitate al ONU reformat, care să includă şi India ca membru permanent", a afirmat Obama, în ceea ce ar utea fi cea mai aşteptată declaraţie a lui Obama de către o ţară care încearcă de ani de zile să devină membru permanent al Consiliului, notează publicaţia americană.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite este format din cinci mebri permanenţi - SUA, China, Marea Britanie, Franţa şi Rusia- şi 10 membri aleşi pe o perioadă de doi ani. Prerogativele consiliului format în urmă cu 64 de ani sunt menţinerea securităţii şi păcii internaţionale. Consiliul poate dispune desfăşurarea unor operaţiuni de menţinere a păcii, stabilirea unor sancţiuni internaţionale şi autorizarea unor acţiuni militare.

Anunţul lui Obama nu înseamnă accederea imediată a Indiei în Consiliul de Securitate, procedurile fiind estimte chiar la câţiva ani, însă subliniază importanţa pe care SUA o acordă legăturilor cu India.