Strategia de export prevede focus pe India, China şi Brazilia

Autor: Dan Carol Adrian 08.11.2010

Strategia naţională de export, care prevede intensificarea comerţului către state din afara UE, precum India, China sau Brazilia, ar putea fi aprobată de Guvern până la sfârşitul anului, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely.

"Printre puţinele cifre mari anul acesta, pe lângă şomaj, este activitatea de export, care a crescut cu 24,8%. Mi-aş dori ca exporturile să crească în statele non-europene, ca Brazilia, India sau China", a afirmat Borbely la lansarea în dezbatere publică a strategiei naţionale de export pentru perioada 2010-2014.

Strategia are ca obiective promovarea firmelor inovative, explorarea de noi pieţe internaţionale, consolidarea colaborării instituţionale sau "abordarea concertată a iniţiativelor în proiecte care să facă obiectul unei abordări multianuale din perspectiva managementului proiectelor".

"Până la finele anului sper să o aprobăm în Guvern (strategia de export - n.red.)", a spus Borbely.

Potrivit documentului de strategie de export, puţini exportatori români deţin branduri puternice şi le lipsesc "încă" aptitudinile manageriale.

"Exportatorii români resimt încă lipsa aptitudinilor manageriale pentru a face faţă noului model de afaceri, lucruri care explică, în parte, de ce majoritatea exporturilor sunt încă în zona subcontractării. De asemenea, puţini exportatori deţin branduri puternice de export sau sunt exportatori inovativi", precizează documentul citat.

În context, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a spus că evoluţia leului este supusă unor presiuni "enorme" din partea unor speculatori atât din România, cât şi din afara ţării, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale.

"Marea dilemă a exportatorilor este ce se va întâmpla cu cursul valutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unor speculatori interni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României (BNR) să nu o mai stăpânească", a afirmat ieri Ionescu la lansarea în dezbatare publică a strategiei de export a României în perioada 2010-2014.