Intesa Sanpaolo rămâne pe minus, cu un milion de euro în trimestrul III

Autor: Liviu Chiru 09.11.2010

Filiala locală a Intesa Sanpaolo Bank, unul dintre grupurile financiare italiene de top, a închis trimestrul al treilea cu o pierdere de un milion de euro, după ce în primele şase luni ale anului acumulase pierderi de 3 milioane de euro.

Banca intrase pe pierdere încă din a doua jumătate a anului 2009, din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele.

Reprezentanţii Intesa Sanpaolo România nu au comentat aceste informaţii.

Veniturile operaţionale realizate de bancă în primele nouă luni au urcat la 38 mil. euro, în creştere cu aproape 11% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat cu mai puţin de 2%, până la 31 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de Intesa Sanpaolo la Milano.

Trimestrul al treilea a adus un profit operaţional de două milioane de euro, în condiţiile în care pe primele şase luni se acumulase un câştig de 5 milioane de euro. Activele băncii au atins pragul de un miliard de euro la sfârşitul lunii septembrie, după o creştere cu aproximativ 100 de milioane de euro în trimestrul al treilea. Grupul prezintă rezultatele consolidate pe pieţele unde este activ. Intesa Sanpaolo deţine în România, pe lângă subsidiara sa directă, şi Banca CR Firenze, un jucător de talie foarte mică şi puţin vizibil pe piaţă, concentrat în prezent mai mult pe conservarea portofoliului.

Pe pragul de un miliard de euro la active

Volumul activelor deţinute asigură o cotă de 1,3% italienilor, plasându-i în rândul băncilor de talie medie, spre mică, în ciuda forţei financiare a grupului. Intesa lansase în 2008 o strategie de dezvoltare accelerată, însă planurile au fost îngheţate odată cu declanşarea crizei pe plan internaţional.

Intesa are pe plan local depozite de circa 0,4 miliarde de euro şi credite de 0,7 miliarde de euro.

Din totalul portofoliului de credite, circa 0,6 miliarde de euro sunt incluse în categoria "standard", respectiv de o calitate bună. Credite de 59 de milioane de euro sunt trecute în categoria "îndoielnic", în timp ce împrumuturi de 30 de milioane de euro apar la "substandard şi restructurat". Costul riscului, măsurat ca raport între provizioanele făcute şi soldul creditelor pentru clientelă, a ajuns la 205 puncte de bază.