Bancpost a avut pierdere netă de 30 de milioane de euro anul trecut

Autor: Razvan Voican 09.11.2010

Bancpost, filiala locală a grupului elen EFG Eurobank, a avut anul trecut o pierdere netă de 30 mil. euro, faţă de un profit de 35 mil. euro în 2008, conform standardelor internaţionale de contabilitate.

Deteriorarea puternică a rezultatului s-a produs în condiţiile în care cheltuielile cu provizioanele pentru riscul de credit au însumat 115 mil. euro, în creştere cu 39% faţă de nivelul din 2008. În acelaşi timp, profitul din exploatare a scăzut cu 37%, până la 79 mil. euro.

Potrivit unui raport publicat de bancă, factorii principali care i-au afectat profitabilitatea au fost "politica agresivă" de constituire de provizioane şi creşterea continuă a costului finanţării de pe piaţă.

Rezultatul din exploatare a fost susţinut totuşi de reducerea cu 18% în euro a cheltuielilor operaţionale faţă de 2008, "datorită raţionalizării stricte". Totuşi, raportul cost/venit a rămas la un nivel superior celui înregistrat de principalii competitori - 58%, faţă de 61% în 2008. De altfel, raportul precizează că reducerea costurilor a fost realizată cu menţinerea capacităţii de reluare "în forţă" a activităţii atunci când condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţi. Aceasta înseamnă inclusiv că banca nu a recurs la o ajustare semnificativă a reţelei teritoriale.

Raportul cost/venit a rămas ridicat şi din cauză că venitul net din dobânzi a fost influenţat negativ de nivelul scăzut al operaţiunilor clienţilor, precum şi de costurile ridicate ale resurselor. Banca a fost nevoită să intre în războiul dobânzilor mari la depozite pentru a atrage lichidităţi.

Anul trecut, portofoliul de credite al băncii s-a ajustat cu 26%, până la 1,6 mld. euro, intrând sub pragul de 2 mld. euro. O reducere de proporţii similare a avut loc şi în cazul depozitelor, al căror sold a coborât la 1,8 mld. euro. Astfel, raportul credite/depozite a scăzut de la 86,8% în 2008 la 85,6% în 2009. La nivelul bilanţului, activele Bancpost s-au redus cu 8%, până la 3,5 mld. euro, corespunzător unei cote de piaţă de 4,42%. Banca a coborât astfel pe locul al nouălea după active.

Bancpost nu îşi publică trimestrial rezultatele financiare aşa cum fac majoritatea băncilor mari de pe piaţă, singurele informaţii disponibile provenind din raportările grecilor de la EFG Eurobank la pachet pentru toate afacerile deţinute de grup în România.