BNR: Este imperativ să ne atingem ţinta de inflaţie în 2012

Autor: Liviu Chiru 09.11.2010

BNR îşi justifică alegerea "prudentă" a ţintei de inflaţie de 3% pentru 2012, nivel similar cu cel stabilit pentru anul viitor, prin "imperativul" atingerii acestui obiectiv, după ce din 2006 nu a mai reuşit să aducă creşterea preţurilor pe traiectoria dorită.

"Opţiunea privind nivelul ţintei de inflaţie pentru anul 2012 reflectă preocuparea BNR pentru stabilirea unor obiective credibile şi fezabile, îndeplinirea lor fiind esenţială pentru consolidarea credibilităţii băncii centrale şi, implicit, pentru creşterea eficacităţii ancorării anticipaţiilor inflaţioniste", notează analiştii BNR în Raportul asupra inflaţiei pe trimestrul al treilea. De la implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, în 2005, BNR a adus inflaţia în intervalul agreat doar în 2006. Anul acesta estimează că inflaţia se va opri la 8,2% în decembrie, cu mult peste limita superioară a intervalului de plus/minus un punct procentual în jurul ţintei de 3,5%. Acesta va fi astfel al patrulea an consecutiv în care ţinta este ratată. Credibilitatea ţintei de inflaţie este una dintre pârghiile principale de ancorare a anticipaţiilor inflaţioniste, iar BNR simte deja nevoia să îşi întărească această latură. Inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu a admis în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea Raportului asupra inflaţiei că ţinta pe 2012 ar fi trebuit să fie mai ambiţioasă, în vederea trecerii la euro (Banca Centrală Europeană nu ţinteşte formal inflaţia, însă caută să aducă creşterea preţurilor sub nivelul de 2%, dar cât mai aproape de acesta).

În Raportul actual, BNR prezintă prognoze de inflaţie până în trimestrul III din 2012, când creşterea preţurilor ar trebui să încetinească la 2,6%, de la 8,2%, la sfârşitul lui 2010.