Băsescu în Parlament: Ratarea acordului cu FMI ar putea împinge România în incapacitate de plată

Autor: Iulian Anghel 09.11.2010

Preşedintele Traian Băsescu cere partidelor parlamentare să încheie un moratoriu de 30-45 de zile, avertizând că blocarea unor legi care fac parte din înţelegerea cu FMI ar putea pune în pericol finalizarea acordului, lucru ce va conduce la deteriorarea credibilităţii ţării, la scumpirea finanţării deficitului şi, în final, ar putea să pună statul în situaţia de a nu-şi mai putea achita obligaţiile financiare.

Preşedintele s-a adresat ieri Parlamentului, pentru a doua oară în două luni, în condiţiile în care, tot de aâta vreme, activitatea Camerei Deputaţilor este blocată de refuzul opoziţiei de a participa la lucrările acestui for atunci când el este condus de Roberta Anastase.

Preşedintele şi-a motivat intervenţia prin urgenţa adoptării unor legi - prima dintre ele fiind legea bugetului pe 2011 - care să facă posibilă continuarea acordului cu FMI, Banca Mondială şi UE. Moratoriul cerut de preşedinte coincide cu timpul rămas până la finalul sesiunii parlamentare. Misiunea Fondului s-a întors la Washington, la începutul lunii, amânând pentru ianuarie eliberarea unei tranşe de împrumut, în aşteptarea adoptării proiectelor menţionate. "Timpul în care trebuie să fie legiferate actele normative ce condiţionează finalizarea acordului este de numai 30, maximum 45 de zile", a susţinut şeful statului. Care sunt şansele ca apelul preşedintelui să fie ascultat? PSD, prin vocea preşedintelui său, Victor Ponta, a condiţionat acceptarea moratoriului de schimbarea din fruntea Camerei a Robertei Anastase.

Pe de altă parte, nici toate legile la care a făcut referire Băsescu nu sunt finalizate. Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a susţinut că proiectul legii bugetului este gata şi că aşteaptă finalizarea negocierilor pe legea salarizării unitare pentru a-l promova. Însă ministrul de resort nu a explicat cum este gata bugetul de vreme ce, în funcţie de cum va arăta legea salarizării, parametrii acestuia s-ar putea schimba.

Cât despre legea pensiilor - cea care a creat blocajul de la Cameră după ce opoziţia a constatat că proiectul a fost adoptat fără cvorumul de şedinţă, acesta fiind motivul pentru care cere demiterea Robertei Anastase - ea a reintrat în circuitul parlamentar fiind întoarsă înapoi chiar de şeful statului, care şi-a pus în dificultate propriul guvern atunci când a cerut ca femeile să se pensioneze la 63 de ani şi nu la 65 cum dorea Executivul.

Ce crede preşedintele