Rompetrol Rafinare rămâne sub sechestru, dar va face recurs

Ziarul Financiar 09.11.2010

Activele Rompetrol Rafinare (Petromidia) rămân în continuare sub sechestrul Fiscului după ce Judecătoria sectorului cinci a respins contestaţia companiei împotriva deciziei luate de Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF).

La începutul lunii septembrie, Fiscul a pus sechestru asigurător pe unele active aparţinând Rompetrol Rafinare pentru a împiedica vânzarea acestora până la recuperarea datoriei de 571 de milioane de euro pe care Petromidia o avea de rambursat către statul român până pe 30 septembrie.

"Nu ştim la această dată motivele care au stat la baza unei asemenea soluţii, motivarea soluţiei urmând să fie redactată curând şi să ne parvină zilele următoare. Clientul nostru va ataca decizia judecătoriei cu recurs la Tribunalul Bucureşti întrucât crede cu tărie în drepturile sale, crede că soluţia instanţei este eronată şi că măsura de aplicare a sechestrului asigurător asupra bunurilor Rompetrol Rafinare de către ANAF este nelegală şi abuzivă şi, ca atare, are convingerea că în recurs Tribunalul Bucureşti va anula măsura asiguratorie (sechestrul) impusă de ANAF", spune Ştefan Damian, deputy managing partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pentru apărarea Rompetrol lucrează cele mai puternice case de avocatură locale, respectiv Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Muşat & Asociaţii şi NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen).

Specialiştii din piaţa avocaturii spun că în mod normal, sechestrul asupra unor active se pune până la soluţionarea problemei principale, care în acest caz este reprezentată de datoriile pe care statul le are de recuperat de la fosta afacere a lui Dinu Patriciu.

În AGA din 30 septembrie 2010, grupul Rompetrol, controlat de compania kazahă KazMunaiGaz, a aprobat ca statul să primească 44,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia în locul obligaţiunilor nerăscumpărate.

Kazahii au plătit doar 54 mil. euro din datoria totală de 571 mil. euro pe care Rompetrol Rafinare o avea faţă de stat, care a fost transformată în 2003 în obligaţiuni convertibile cu maturitatea de şapte ani. Kazahii au susţinut că nu au bani pentru a achita întreaga datorie şi că au dreptul, prin convenţia de emisiune a obligaţiunilor, să transforme obligaţiunile nerăscumpărate în acţiuni. De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, care are nevoie de bani la buget, a insistat ca datoria să fie plătită în întregime.