Gaudeamus XVII, Georges Simenon şi cutia cu surprize/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 11.11.2010

Joi, 18 noiembrie, se deschide în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti cea de-a XVII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, care va aduce în acest an noi surprize.

Prima dintre ele: Târgul va fi deschis până luni, 22 noiembrie. A doua - începând cu acest an, fiecare ediţie va avea un invitat de onoare. În 2010 acesta este Belgia - Wallonie Bruxelles, momentul marcând şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. Ca atare, preşedinele de onoare al Târgului va fi Jacques Dubois, profesor belgian de literatură modernă şi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liege, autor a numeroase studii de specialitate şi expert în... literatura poliţistă a lui Georges Simenon (iată că un gen literar desconsiderat de multă lume "fină", dar apreciat de milioane de cititori, şi-a găsit exegeţi printre universitari).

Vor participa la târg sute de edituri mari şi mici şi vor avea loc cinci sute de evenimente - dezbateri, lansări de carte, sesiuni de autografe, expoziţii, concursuri cu premii -, la care vor participa zeci de personalităţi culturale din Blegia, Franţa, Italia, România şi alte ţări.

Printre alte noutăţi ale acestui an - promovarea regiunii danubiene, prin activităţi culturale având ca temă Dunărea, acţiune inclusă în program la propunerea reprezentanţei Comisiei Europene în Viena.

Ca şi anii trecuţi, vor exista Zilele Cărţii Europene sau Europa Gurmandă, dar şi manifestări cu teme noi - "Cinematografia, de la carte la marele ecran" sau "Basmul pentru mici şi mari. Va continua campania "Cărţile se întorc acasă".

Târgul Gaudeamus, iniţiat şi organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, a fost organizat prima oară în 1994.

Programul de vizitare a Târgului:

- joi, 18 noiembrie: 16.00-21.00;

- vineri, 19 noiembrie - duminică, 21 noiembrie: 10.00-20.00;

- luni, 22 noiembrie: 10.00-16.00

Un bilet de intrare va costa 4 lei, un abonament pentru toată durata Târgului - 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice.

Oaspeţi şi campanii

Personalităţi străine. Vocaţia internaţională a Târgului GAUDEAMUS este reflectată totodată de prezenţa consistentă a Franţei, Italiei, Greciei, a minorităţilor naţionale.

Gaudeamus 2010 include Seminarul European Broadcasting Union cu tema "Talking Books On the Radio" (acces exclusiv pentru membri), programat vineri, 19 noiembrie, între orele 09.30-17.00, la Târg. Aceasta este o iniţiativă a Radio România în cadrul EBU. Printre reprezentanţii radiourilor europene care au confirmat participarea şi care vor susţine intervenţii în seminar se numără invitaţi din Suedia, Germania, Italia, Vatican, Cehia, Polonia, Bulgaria, Romania, plus o intervenţie specială a lui Grigore Bargauanu, pe tema "Lipatti şi moştenirea sa".

Campania de donaţii "Cărţile se întorc acasă". Din 1994, Radio Romania, prin echipa Gaudeamus a colectat cărţi pentru "coşul târgului" destinate şcolilor şi bibliotecilor. Din februarie 2010, acest demers a fost extins sub forma proiectului "Cărţile se întorc acasă". Campania din 2010 a atras până acum donaţii direcţionate spre 25 biblioteci, însumând cca 14.500 volume.

Catalogul Cărţilor Disponibile din România (Romanian Books In Print). Catalogul INFOCARTE - Cărţi Disponibile din România va putea fi consultat la Gaudeamus 2010, fiind accesibil şi online la www.infocarte.ro . Este creat de Fondul CEEBP - Central and East European Book Projects, cu sediul în Olanda, în colaborare cu Institutul Cultural Român, la sugestia mai multor asociaţii profesionale din domeniul cărţii.

Secţiuni tradiţionale ale Târgului Internaţional Gaudeamus

Carte şi multimedia

Nucleul ofertei prezentate la Gaudeamus cuprinde carte şi produse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film, cursuri interactive), care au o pondere de peste 90% din totalul exponatelor.

Bursa Educaţia (nivelul 7.70), organizată în cadrul Târgului Gaudeamus începând din anul 1998, este o secţiune rezervată instituţiilor de învăţământ, public şi privat, de toate nivelurile, invitate să-şi prezinte oferta educaţională şi editorială. Începând cu anul 2010, Bursa Educaţia este deschisă şi companiilor care oferă training, consultanţă în resurse umane şi pregătire profesională, pentru domenii variate.

Salonul de Carte pentru Copii "Ion Creangă" (nivelul 3.20)- ediţia aşaptea - este dedicat în exclusivitate copiilor. Cuprinde standuri de carte, reviste, materiale educaţionale şi spaţii destinate activităţilor de învăţare prin joc.

Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret (nivelul 7.70) - ediţia a noua - este organizat de Radio România, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, în cadrul Târgului Gaudeamus, şi găzduieşte expuneri de invenţii, idei creative şi inovative, ateliere de creaţie ale tinerilor, precum şi numeroase evenimente.

Secţiuni noi

Secţiunea Transeuropeană "Dunărea" (nivelul 7.70) promovează noua Strategie UE pentru Regiunea Dunării, ca parte a Strategiei UE 2020. Reprezentanţa CE la Viena a propus ca marile târguri de carte din ţările dunărene, inclusiv Târgul Gaudeamus, să ilustreze această temă. Secţiunea este realizată cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi cuprinde: o expoziţie de biodiversitate, arheologie, istorie, artă, etnografie, eco-turism ("Drumul Caviarului", diorama unui ecosistem al Deltei, piese arheologice, postere, publicaţii, prezentări multimedia etc) prezentată de muzeografii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea; concursuri de cultură generală pentru public; dezbateri adresate diplomaţilor ţărilor dunărene şi profesioniştilor, privind activarea potenţialului zonelor fluviale şi identificarea de parteneriate pentru proiecte europene în cultură, educaţie şi turism.

Secţiunea "Carte - Film" (nivelul 7.70) este iniţiată în 2010 în cadrul proiectului continental "Zilele Cărţii Europene", în care echipa GAUDEAMUS a înscris Bucureştiul începând de anul trecut, alături de oraşe ca Geneva, Bruxelles, Paris, Luxemburg, Strasbourg etc. O mini-expoziţie semnalează vizitatorilor cărţi care au fost ecranizate de-a lungul anilor şi care sunt prezente şi în standurile expozanţilor.

Alături de tema care a inspirat secţiunea sus-menţionată - "Cinematografia, de la carte la micul şi marele ecran" - alte teme preferate ale Zilelor Cărţii Europene sunt în acest an: Basmul - pentru mici şi mari şi Europa gurmandă (continuată din 2009, graţie succesului de care s-a bucurat).

Expoziţii tematice

Expoziţia de fotografie Uca Marinescu - "În jurul lumii" (nivelul 7.70) este o avanpremieră la scară redusă a expoziţiei ce va fi prezentată la Muzeul Ţăranului Român, reflectând călătoria-sinteză a celor 70 de ani de viaţă ai autoarei. Timp de 5 luni, în 2010, Uca Marinescu a călătorit pe 5 continente, a traversat 3 oceane şi a vizitat 25 de regiuni, realizând sute de fotografii uimitoare.

Expoziţia "Pagini din istoria radioului" (nivelul 7.70), organizată în colaborare cu Federaţia Română de Radioamatorism şi Asociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio din România, prezintă - în fotografii şi exponate reale - pentru curioşi şi pasionaţi de toate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a mai multor epoci din evoluţia aparatelor de radio, de-a lungul câtorva decenii.

Expoziţia "O Istorie a tiparului" (nivelul 7.70) organizată de Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte, oferă vizitatorilor o imagine ilustrativă pentru începuturile acestei importante etape din evoluţia culturii scrise în România, prin intermediul câtorva exponate de excepţie: tiparniţe şi lucrări tipărite în secolele XVI - XVIII.

Expoziţia "Bucureştii văzuţi de A. Poitevin Scheletti", organizată în colaborare cu Biblioteca Metropolitană din Bucureşti (nivelul 7.70) este o incursiune în trecutul unor locuri reprezentative ale unui Bucureşti de altădată. Adunate într-un album intitulat "Bucureştii - pitoresc" şi editat sub egida Primăriei Capitalei, în anul 1938, cu prilejul sărbătorii "Luna Bucureştilor", lucrările lui A. Poitevin Scheletti lasă ca accentul să cadă pe universul uman, relevat prin litografiile oraşului vechi.

Expoziţia internaţională «Le petit monde de Kitty Crowther» (nivelul 3.20) este propusă de Invitatul de onoare, Belgia, Valonia-Bruxelles. Cu o tuşă plină de personalitate, plăcută copiilor şi tinerilor cititori, dar şi editorilor interesaţi de serviciile ei de grafică, Kitty Crowther a obţinut Premiul "Astrid Lindgren" 2010.

Expoziţia internaţională de ilustraţie de carte pentru copii "Creaturi fantastice"(organizată în colaborare cu SCBWI România). Pornind de la o temă preferată în literatura pentru copii din toate ţările şi din toate timpurile - creaturile fantastice - monştri, zâne, sirene, pitici, dragoni, animale cu puteri nemaivăzute se adună pentru a le arăta celor mici ce se întâmpla când imaginaţia celor mari se pune pe treabă.

Personalităţi străine la Gaudeamus 2010

Belgia, Valonia-Bruxelles (Invitat de Onoare al ediţiei 2010):

· Jacques Dubois - Preşedintele de Onoare al Târgului GAUDEAMUS 2010. Filolog romanist, profesor emerit la Universitatea din Liège, Jacques Dubois este recunoscut pe plan internaţional ca specialist al «romancierilor realului», al romanului poliţist şi al operei lui Georges Simenon. El a primit Premiul de încurajare pentru eseu şi critică din partea Ministerului Culturii din Comunitatea franceză din Belgia pentru Les Romanciers français de l'Instantané au 19e siècle (1963) şi Prix Quinquennal de l'Essai din partea aceleiaşi instituţii pentru Pour Albertine. Proust et le sens social (2002).

· Paul Emond - autor a peste 20 de piese de teatru, publicate în marea lor majoritate la Editura Lansman. El este, de asemenea, autor de adaptări teatrale, ultimele fiind cea a legendei Tristan şi Isolda şi o variaţiune foarte personală pe tema romanului Dracula de Bram Stoker. Mai multe dintre romanele şi piesele sale de teatru au fost traduse în română.

· Didier Plateau- şi-a început cariera la editura Casterman în 1972 ca asistent al directorului literar. Director editorial, apoi director general şi, în cele din urmă, Preşedinte al editurii Casterman din Franţa. Va părăsi această casă de editură importantă pentru a fonda editura Moulinsart în 1999. A fost, pentru o lungă perioadă, Preşedintele Târgului de Carte de la Bruxelles.

· Emile Lansman - format iniţial ca învăţător şi psihopedagog, conduce de aproape 20 de ani propria casă de editură specializată în dramaturgie, fructificând astfel experienţa şi numeroasele contacte din sfera francofoniei printr-un rol de mediator.

· Bernard Debroux - a condus Casa de cultură de la Tournai (1972-1979) şi Casa de Cultură şi Centrul dramatic de la Namur (1983-1997). A fost responsabil pentru programul «Teatru şi Cinema» al festivalului Europalia în 1980, director al proiectului «Teatru şi literatură» din programul Bruxelles 2000 - Capitală culturală europeană. În 1979, a fondat revista Alternatives théâtrales fiind, împreună cu George Banu, editorul şi directorul publicaţiei.

· Jean Auquier - director general al Centrului Belgian de Bandă Desenată. Format ca jurnalist, Jean Auquier a lucrat mulţi ani în presa scrisă înainte de a fi asociat la crearea unui muzeu consacrat conservării şi promovării benzii desenate (1989). Conferenţiar, autor al mai multor expoziţii tematice legate de banda desenată şi a numeroase monografii de autor, expertiza sa este recunoscută pe plan internaţional.

Franţa:

· Catherine Cusset - s-a format ca spacialist în literatura franceză a secolului al XVIII-lea (École Normale Supérieure) şi a predat timp de un deceniu la Yale. Pe măsură ce romanele şi eseurile sale i-au câştigat o faimă tot mai mare în Franţa, ea a renunţat la cariera academică pentru a se dedica în întregime scrisului. Cărţile sale includ En toute innocence (1995), Le Problème avec Jane (1999), publicată în engleză ca The Story of Jane (2001), La Haine de la famille (2001), Un Brilliant Avenir (2008 - Premiul "Goncourt des lycéens") şi, cel mai recent, New York - Journal d'un cycle (2009). C. Cusset trăieşte la New York.

· Marie Darrieussecq - Absolventă a École Normale Supérieure, şi-a redactat teza de doctorat în acelaşi timp cu publicarea primului ei roman, Truismes, în 1996. Acest volum a cunoscut succesul imediat: s-a aflat printre finaliştii Premiului Goncourt, a fost tradusă în mai mult de treizeci de limbi, iar Jean-Luc Godard a cumpărat drepturile de ecranizare. Scriitoare prolifică, Darrieussecq a mai publicat White în 2003, Le Pays în 2005, Tom est mort în 2007 şi o nouă traducere a "Tristelor" lui Ovidius, reconstituind elocinţa lui poetică. Marie Darrieussecq este, totodată, psihanalist.

· Norman Manea - scriitor şi intelectual român. A fost constrâns să părăsească România ân 1986 şi, după ce a petrecut un an în Berlinul de vest, a ajuns în SUA. A scris până în prezent mai multe volume apreciate de critici, precum "Compulsory Happiness", "The Black Envelope" şi "Return of the Hooligan", care a fost tradusă în peste 15 limbi. Manea este unul din cei mai renumiţi scriitori români la nivel mondial, considerat mai popular în străinătate, decât în ţara sa natală.

Italia:

· Sergio Romano - renumit istoric, scriitor, jurnalist şi diplomat italian, este binecunoscut la nivel internaţional deopotrivă pentru activitatea publicistică, pentru cariera sa ca ambasador al Italiei, pentru romanele, biografiile şi volumele de istorie şi politică externă a Italiei, dar şi a Europei secolelor XVIII-XIX, pe care le-a scris. Memoriile sale, publicate în două volume ("Across the Century: Reminder for the End of the Twentieth Century" în 1999 şi "A Conservative's Memoirs: The Story of a Century in the Memories of a Witness" în 2002), sunt apreciate de cititorii din întreaga lume. Sergio Romano are, totodată, o intensă carieră academică, predând de-a lungul vremii la universităţi renumite de pe două contintente.

· Bruno Mazzoni - critic literar, traducător şi profesor de limba română de aproape două decenii şi jumătate. Decan al Facultăţii de Limbi Străine din cadrul Universităţii din Pisa, Bruno Mazzoni a fost premiat de Preşedintele Republicii Italiene pentru activitatea de traducător (2005). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. A publicat studii despre T. Arghezi, I. Barbu, N. Stănescu, a tradus poezie şi proză românească (A. Blandiana, M. Cărtărescu). Este un reputat "mediator cultural" prin conferinţe pe tema limbii şi culturii române, promotor al cărţii româneşti, coordonator al proiectului "Geografia e storia della civilta letteraria romena nel contesto europeo".

· Andrea G. Pinketts - scriitor, jurnalist de investigaţie uneori lucrând chiar sub acoperire în cele mai periculoase contexte, laureat a numeroase premii literare, este reprezentantul emblematic al literaturii "noir" italiene. Cărţile sale prezintă, în majoritate, aventurile bizare unui personaj considerat un alter ego al autorului. Prin originalitatea scrierii şi limbajul desacralizat, cele peste 16 volume, unele traduse în mai multe limbi, au atras atenţia şi aprecierea criticilor literari, dar şi a publicului din alte ţări.

STELIAN ŢURLEA (n. 1946) a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă la revista "Lumea", a condus, după 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoi ziarul "Meridian", după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la PRO TV, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de Duminică. Este autorul a zece cărţi de publicistică, zece romane, opt cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit trei albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România (AER) pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.