De ce sunt nemulţumiţi angajaţii români?

Ziarul Financiar 11.11.2010

Tot mai mulţi angajaţi români sunt nemulţumiţi de locul lor de muncă. Cel mai frecvent, aceştia se plâng de faptul că trebuie să stea peste program fără să fie plătiţi suplimentar.

Cel mai adesea, nemulţumirile angajaţilor sunt legate de programul de muncă pe care îl au. Deşi în contractul individual de muncă acesta este unul dintre primele elemente specificate, rareori programul fix este respectat. Aceasta a devenit o problemă abia după ce angajatorii au început să nu mai plătească orele suplimentare petrecute la birou. "Dacă în contractul individual de muncă se menţionează că programul de lucru normal este de opt ore pe zi, a solicita salariatului să se prezinte la serviciu în alt interval orar necesită încheierea unui act adiţional la contractul de muncă, în care să se prevadă expres faptul că salariatul este supus unui program de lucru inegal", precizează Iulian Pătrăşcanu, managing partner în cadrul casei de avocatură Fine Law, Pătrăşcanu &Associaţii.

O altă greşeală frecventă pe care o fac angajatorii este legată de modul în care desfiinţează un loc de muncă. În această capcană au căzut multe companii în ultimii doi ani, de când s-a dezlănţuit valul de concedieri. Premiasa de la care au plecat este corectă - un om poate fi concediat fără repercusiuni sau explicaţii adiacente atunci când postul pe care lucrează este desfiinţat. Dar şi desfiinţarea se face ţinând seama de anumite reguli, avertizează specialiştii în legislaţia muncii. "În cazul în care angajatorul doreşte desfiinţarea unui anumit post pentru motive economice, iar în societate există mai multe posturi similare, alegerea postului ce se va desfiinţa nu trebuie să fie aleatorie, ci trebuie avute în vedere criterii subiective, cum ar fi dacă salariatul este unic întreţinător de familie, dar şi de performanţă profesională, caz în care este nevoie de o testare a tuturor salariaţilor de pe acele posturi", subliniază Pătrăşcanu.

Citeşte mai multe despre greşelile pe care le fac angajatorii pe www.businessmagazin.ro