Portugalia încearcă să iasă din zona de foc a Europei

Autor: Traian Terzianm 11.11.2010

Economia Portugaliei traversează momente dificile, situaţia fiind ilustrată de încasările bugetare sub ţinte din primele nouă luni. Tabloul este completat şi de o criză la nivel politic, cauzată de aprobarea unui nou pachet de măsuri de austeritate. Astfel, Portugalia este alături de Irlanda în prima linie în lupta pentru supravieţuirea monedei unice europene, scrie Financial Times.

Ideea defragmentării zonei euro era considerată de către economişti ca fiind absurdă. Asta înaintea crizei datoriilor suverane din această primăvară, pentru că în prezent ideea este luată în considerare, dar cu un grad redus de a fi pusă în aplicare. Unii economişti susţin că ţările de la periferia Europei (Irlanda, Portugalia, Grecia) ar putea fi nevoite să renunţe la euro şi să revină la fostele monede pentru a deveni mai competitive. Pentru investitori vestea bună că parlamentul portughez a aprobat bugetul de austeritate a fost eclipsată de o veste proastă: UE a decis să creioneze un mecanism menit să prevină viitoarele crize care i-ar putea îndepărta pe investitori. În cazul unei restructurări, deţinătorii de obligaţiuni vor fi nevoiţi să accepte o reducere a valorii datoriei pe care o deţin. Iar situaţia în care se află Portugalia şi Irlanda începe să îi sperie pe posesorii de obligaţiuni.

"Pieţele tind să perceapă economiile mici ca fiind vulnerabile", explică Vitor Bento, directorul executiv al grupului bancar Sibs şi fost oficial al trezoreriei portugheze. "Anul 2011 va fi unul dificil", spune Bento.

Există şi viziuni optimiste, unul dintre susţinătorii acestora fiind primul-ministru Jose Socrates, care consideră că economia Portugaliei şi planurile de reformare a acesteia sunt într-o formă mai bună decât apreciază investitorii.

El declară că Portugalia se află prinsă într-o "zonă periculoasă", spunând totodată că nu vede niciun motiv pentru care ţara sa să facă parte din categoria ţărilor cu grad ridicat de risc.

"Acesta este cel mai exigent exerciţiu bugetar din ultimii 25 de ani", punctează Socrates. "Am decis să adoptăm cele mai dure măsuri astfel încât să acordăm încredere totală şi să scoatem Portugalia din această «zonă periculoasă»", afirmă el.

Deutsche Bank descria situaţia economică din Portugalia, ţara cu cel mai mic PIB/capita din Europa de Vest, ca fiind "o combinaţie între fiscalitate în derivă, tensiune în sistemul bancar şi un deficit de cont curent scăpat de sub control".

Există două direcţii în care criza datoriilor s-ar putea îndrepta: deteriorarea încrederii în capacitatea "economiilor periferice" de a-şi controla deficitele bugetare şi de a-şi restabili competitivitatea şi cea prin care politicienii europeni îi vor convinge pe investitori că măsurile de austeritate vor avea efectul dorit şi astfel să recâştige încrederea acestora.