Şeful UPC se retrage: A fost dificil, dar mi-am atins obiectivele

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 11.11.2010

La finalul unei cariere de 40 de ani în telecom, americanul Jack Mikaloff povesteşte cum şi-a pregătit succesorul şi cât de dificilă a fost restructurarea companiei în plină criză financiară.



Mandatul de 2 ani şi opt luni în fruntea operaţiunilor UPC pe una dintre cele mai dure pieţe telecom din Eu ropa a fost una dintre cele mai dificile şi în acelaşi timp interesante ex perienţe din cariera de peste 40 de ani în in dustria de comunicaţii, spune, într-un interviu pentru ZF, americanul Jack Mikaloff.

În vârstă de 63 de ani, Mikaloff se va retrage din activitate în decembrie şi va fi înlocuit în funcţie de Severina Pascu, direc torul financiar al companiei.

Mikaloff a venit în România la începutul anului 2008 într-un moment în care compania pierdea clienţi pe fondul competiţiei dure cu RCS&RDS şi Romtelecom, iar o mare parte dintre membrii echipei de top-management plecaseră sau îşi anunţaseră retragerea din companie.

UPC tocmai pierduse numărul unu pe piaţa TV în faţa RCS&RDS, astfel că acţio narul majoritar luase decizia să-l schimbe din funcţie pe americanul Richard Anderson, care conducea compania de peste 8 ani.

"Pentru mine, când am venit aici, una dintre responsabilităţi a fost să schimb direcţia în care mergea compania şi acest lucru a pre supus multe schimbări, printre care ajus tarea corectă a mărimii companiei, incluzând aici actuali za rea echipei de manage ment, solidificarea şi stabilizarea afacerii", declară Mikaloff.

Sub conducerea lui Mikaloff, UPC şi-a efi cientizat puternic activitatea, una dintre mă surile cele mai vizibile fiind reducerea numă rului de angajaţi, de la 2.422 la finele lui 2007 la 1.551 la sfârşitul anului trecut.

Jack Mikaloff, care avea deja o experienţă semnificativă în operaţiuni - fiind anterior, printre altele, şi director executiv al UPC Franţa, a acce lerat integrarea operaţională a compa niilor mai mici achiziţionate în trecut de UPC şi a făcut schimbări în modul de operare al departamentului de relaţii cu clienţii al UPC.

"Să transformi o companie este o sarcină dificilă în sine, dar să transformi o companie în mijlocul unei competiţii foarte dure, foarte intense, nu este simplu. La această situaţie s-a adăugat şi criza financiară care nu a ajutat deloc acestei situaţii". Trăgând linie, Mikaloff spune că este mulţumit de rezultate şi că şi-a atins obiectivele de la preluarea mandatului.

În ceea ce priveşte rolul său în desemnarea succesorului la funcţia de CEO, Mikaloff afirmă că preluarea mandatului de către Severina Pascu, 36 de ani, director financiar al UPC din 2008, a fost agreată de mai mult timp cu grupul. "Mi-am făcut clare aceste intenţii, iar eu cred că ea a fost cel mai bun candidat pentru această poziţie", spune el, adăugând că unul dintre lucrurile în care "crede cu putere este planificarea succesiunii."

De ce Severina Pascu? "Ea a fost în fapt primul manager pe care l-am angajat după ce am venit în România. Am constatat rapid că are experienţă şi de asemenea şi abilităţile de a deveni un lider şi de aceea am încercat să îi cultiv aceste calităţi. În această perioadă ea a participat la toate deciziile luate de companie, a fost expusă la ce am fost expus şi eu din punctul de vedere al businessului. A fost practic mâna mea dreaptă, persoana cu care cauţi idei, cu care te consulţi pentru a alege oamenii cheie. Ea a jucat acest rol".