Ştiri pe scurt Burse: Majorări de capital, Rezultate financiare pentru T3, Finanţări, Adunări Generale ale Acţionarilor

Autor: Andrei Chirileasa 11.11.2010

Majorări de capital

Firma Baucom SRL Cluj, controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany (foto) - patronul clubului de fotbal CFR Cluj, a propus majorarea cu 20,2 mil. lei a capitalului social al Companiei de Informatică Aplicată Cluj (SOEL). Baucom deţine 18% din acţiunile SOEL, iar Paszkany a cumpărat în nume propriu circa 10% din acţiuni în ultimele luni, pentru 600.000 de lei. Acţionarul majoritar este însă Ministerul Educaţiei, cu 70,7% din acţiuni. Compania de Informatică Aplicată a avut anul trecut afaceri de 1,7 mil. lei şi un profit net de 52.000 de lei. Firma deţine terenuri evaluate în contabilitate la 9,33 milioane de lei.

Capitalizarea Băncii Transilvania (TLV) a urcat cu 82 mil. euro la 410 mil. euro în urma înregistrării la Depozitarul Central a acţiunilor emise în cadrul majorării de capital. Banca a emis circa 271 de milioane de acţiuni noi, care au fost distribuite gratuit acţionarilor înregistraţi la finele lunii mai, în contul profiturilor nete şi al rezervelor care au fost încorporate în capitalul social. Titlurile noi vor rămâne suspendate însă până la finalizarea proceselor cu SIF Banat-Crişana, care contestă majorarea de capital.

Rezultate financiare pentru T3

Producătorul de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU) a raportat în trimestrul al treilea o cifră de afaceri de 28,2 mil. lei, în creştere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, ritmul de creştere fiind însă mai redus decât în primele şase luni. Profitul net al companiei a scăzut în trimestrul al treilea cu 6,4%, la 1,88 mil. lei. Pe primele nouă luni, profitul Iproeb a scăzut cu 30%, la 3,3 mil. lei, în timp ce afacerile au crescut cu 31%, la 77,9 mil. lei. Compania este controlată de firma Electromontaj din Bucureşti, care deţine 33,1% din acţiuni, în timp ce fondul olandez MEI deţine 10%. Iproeb are o capitalizare de 60,4 mil. lei.

Producătorul de electrozi Ductil Buzău (DUCL) a înregistrat pierderi de 0,715 mil. lei în trimestrul al treilea, faţă de un profit net de 2 mil. lei în perioada similară a lui 2009, în condiţiile în care afacerile companiei au crescut cu 1,7%, la 32,7 mil. lei. Pe primele nouă luni, compania a avut afaceri de 97,9 mil. lei, în scădere cu 4% faţă de perioada similară a lui 2009, în timp ce profitul net s-a redus cu 12%, la 6,06 mil. lei. Ductil este controlată de o subsidiară italiană a grupului francez Air Liquide. Compania are o capitalizare de aproape 105 mil. lei.

Romaero Bucureşti (RORX), companie care are ca obiect de activitate repararea şi mentenanţa avioanelor, a înregistrat în trimestrul al treilea afaceri de 16,3 mil. lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a lui 2009, însă pe primele nouă luni şi-a redus afacerile cu 13%, la 40 mil. lei, din cauza rezultatelor mai slabe din primul semestru. Compania a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 159.000 de lei, de circa trei ori mai mare decât în perioada similară din 2009. Firma este controlată de Ministerul Economiei, cu 52%, în timp ce Fondul Proprietatea şi SIF Muntenia deţin câte 21%, respectiv 26%.

Producătorul de lactate Bucovina Şcheia (BUCS), din Suceava, a înregistrat în trimestrul al treilea afaceri de 6,09 mil. lei, în scădere cu 15,5%, şi un profit net de 0,26 milioane de lei, de patru ori mai mic decât în perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni, profitul a scăzut cu 43%, la 1,65 milioane de lei, iar afacerile au scăzut cu 20%, la 17,7 milioane de lei. Compania este controlată în proporţie de 40% de Asociaţia Salariaţilor (PAS), în timp ce Broker Cluj deţine 5%. Bucovina Suceava are o capitalizare de 8,5 milioane de lei.

Adunări Generale ale Acţionarilor

Acţionarii Titan Bucureşti (MPN), companie cu operaţiuni în sectorul de morărit şi panificaţie, au aprobat majorarea plafonului maxim al creditelor ce pot fi contractate de companie de la 45 milioane de euro la 48 milioane de euro. Acţionarii au mai aprobat şi modificarea exerciţiului financiar, care a început la 1 noiembrie şi se va încheia la 31 octombrie. Compania va distribui acţionarilor profitul conform anului fiscal, care începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie.

Rapoarte de analiză

Acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL) au un potenţial de creştere de 18%, consideră analiştii Alpha Finance, care au stabilit un preţ-ţintă de 21,35 lei pentru titlurile transportatorului de energie electrică, mai scăzut decât evaluarea anterioară, de 29,05 lei/acţiune. Titlurile Transelectrica se tranzacţionau ieri la nivelul de 18 lei. Analiştii Alpha Finance şi-au redus ţinta de preţ din cauza veniturilor mai mici obţinute de Transelectrica din utilizarea capacităţilor de interconectare. Pe de altă parte, compania a înregistrat volume de transport peste nivelurile bugetate şi va beneficia anul viitor de tarife mai mari, în timp ce pierderile financiare din reevaluarea datoriilor în valută sunt semnificativ mai mici decât anul trecut.

Insolvenţe

Tribunalul Bucureşti a admis săptămâna trecută intrarea Protan Bucureşti (PRON) în insolvenţă, la cererea firmei, şi a numit administrator judiciar societatea RVA Insolvency Specialists SPRL. Protan produce hrană pentru animale, având ca obiect secundar de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase. În primul semestru, Protan a avut afaceri de 24,8 milioane de lei şi un profit net de 1,2 milioane de lei. Compania este controlată de firma Phoenix Farm şi are o capitalizare de 17,5 milioane de lei.

Compania Construcţii Căi Ferate Sinaia (COAR), controlată de Adrian Pavel şi Dorel Haiduc, a intrat în insolvenţă, în urma deciziei Tribunalului Prahova, urmând să fie administrată de administratorul judiciar Padeea Insolv.

Compania a avut în 2008 afaceri de 15,4 milioane de lei şi un profit net de 40.000 de lei. Compania nu şi-a publicat rezultatele pe 2009.