Constructorii cred că sunt slabe şanse ca sectorul cel mai afectat de criză să-şi revină anul viitor

Autor: Andreea Neferu 11.11.2010

Companiile de construcţii, active pe o piaţă de 12,6 mld. euro anual, sunt încă pesimiste cu privire la 2011, estimând că piaţa de profil va stagna sau chiar va înregistra un declin de 5-10% anul viitor, potrivit lui Mihai Rohan, preşedintele patronatului producătorilor de ciment, care citează un studiu al Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii.



Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement şi preşedintele patronatului CIROM, a declarat ieri în cadrul seminarului Romania Construct Forum, eveniment organizat de Mediafax: "În România se construieşte mai puţin durabil şi mai puţin pe termen lung, de aceea avem probleme în exploatarea construcţiilor".

Anul acesta, estimările arată că piaţa construcţiilor ar putea consemna o scădere totală de 20-25%, de la circa 12,6 miliarde de euro în 2009.

Declaraţiile lui Rohan vin în uşoară contradicţie cu cele ale ministrului dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, care a susţinut în cadrul aceluiaşi seminar că sectorul construcţiilor îşi va reveni anul viitor, în condiţiile în care există semnale că economia românească se va stabiliza în 2011.

Elena Udrea nu a detaliat ce va face ministerul în acest sens, însă a arătat că anul acesta "am făcut multe lucruri la nivel de reglementări şi legislaţie; sperăm ca în 2011, intrând în vigoare aceste noi prevederi, să putem vorbi de o relansare a sectorului construcţiilor, pentru că acesta nu numai că generează locuri de muncă, dar aduce şi încasări importante la buget".

Udrea: Constructorii să se organizeze

De asemenea, Udrea a sfătuit constructorii să se alieze pentru a-şi promova interesele şi să renunţe la colaborările individuale cu statul. "E mult mai util pentru toţi actorii din mediul privat să acţioneze organizat în interesul breslei lor decât să stabilească relaţii punctuale cu autorităţile, care să le creeze beneficii individuale", a spus Udrea, adăugând că este convinsă că există caiete de sarcini "cu dedicaţie" la licitaţiile publice, dar că până în prezent nimeni nu i-a semnalat existenţa unei astfel de situaţii.

La rândul lor, constructorii i-au semnalat ministrului de resort că statul trebuie să-şi facă ordine în priorităţi. "În următorii 5-6 ani, România nu va avea prea mulţi bani pentru investiţii. Este esenţial pentru strategia pe termen mediu şi lung ca România să stabilească clar domeniile economice pe care îşi poate baza revenirea economică durabilă. Construcţiile ar putea fi un astfel de domeniu", a declarat Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de BCA din România "PRO BCA" şi director executiv al producătorului de materiale de construcţii Macon. Rohan de la Carpatcement şi CIROM a semnalat şi faptul că există anumite nereguli în modul în care se stabilesc standardele de cost, în condiţiile în care o pistă aeroportuară a ajuns să coste cu 7% mai puţin decât o autostradă (86,9 euro/mp faţă de 92,8 euro/mp).

Investiţii acoperite doar pe sfert

Elena Udrea, care a "monopolizat" prima parte a seminarului organizat de Mediafax, cu un discurs de peste o oră, a spus că Ministerul Dezvoltării şi Turismului are în prezent lucrări de construcţii în curs de executare în valoare de două miliarde de euro, în condiţiile în care însă bugetul de investiţii pe 2010 a fost de 600 de milioane de euro.

"În România există 46.000 de proiecte de construcţii începute, în valoare de 40 de miliarde de euro. Sunt şi investiţii demarate în anii '70", a explicat Udrea, ministrul de resort. Udrea a mai spus că va fi lansat un program naţional de dezvoltare în valoare de 4 miliarde de euro, ce ar presupune un parteneriat public-privat (PPP), prin intermediul căruia companiile din mediul privat care vor participa vor trebui să crediteze lucrările pe o perioadă de până la doi ani, iar statul ar urma să ramburseze finanţarea în următorii trei ani. Udrea consideră că, prin intermediul acestui program, vor fi dezvoltate reţele de apă şi canalizare în 1.500 de localităţi, urmând să fie finanţată şi construirea şi reabilitatea a peste 10.000 de kilometri de drumuri judeţene.

Chirii prea mici la ANL-uri

Totodată, ministrul dezvoltării regionale şi turismulul a adus în discuţie problema locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), arătând că interesul pentru cumpărarea lor va fi redus atât timp cât vor fi practicate chirii extrem de reduse pentru acestea. Udrea a adăugat că în fiecare parcare din cartierele de locuinţe ANL există câte o maşină la fiecare apartament, "şi nu ieftine".

Tot în cadrul seminarului Mediafax, Udrea a spus că ministerul pe care îl conduce va face demersuri pentru a achita datoriile restante din 2009 către companiile de construcţii, realizate în baza unor credite de angajament, din cauza cărora multe firme au intrat în insolvenţă.

Ea a mai spus că există şi o serie de companii de construcţii care au lucrat în avans pe banii lor, sperând că statul nu îi va lăsa de izbelişte.

Piaţa construcţiilor se confrunta în anul 2008 cu o lipsă acută de personal calificat, însă în 2009 cel mai mare gol l-a lăsat reducerea bruscă a investiţiilor imobiliare. 2010 nu a fost deloc un an mai uşor pentru constructori.

Piaţa de profil se împarte în principal în trei segmente, şi anume, constructorii de infrastructură, constructorii de clădiri şi producătorii de materiale de construcţii.

Consumul de ciment, considerat cel mai important indicator al evoluţiei pieţei construcţiilor, se va ridica în 2010 la 7 milioane de tone, consemnând o scădere de circa 10-12% faţă de anul trecut. Nici pentru 2011, prognozele nu sunt tocmai optimiste, piaţa cimentului urmând să stagneze, în cel mai fericit caz, sau chiar să se contracte cu 5%, a arătat Rohan.

"Fereastra veche" şi "Rabla la termopane"

Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă au venit cu două propuneri pentru relansarea pieţei de profil. "Consider că ne-am plâns destul. Piaţa a avut la un moment dat un declin de 45%. După ce am plâns până când nu am mai avut lacrimi, am găsit soluţii. Una este cu Ministerul Dezvoltării, denumită «Fereastra veche», iar cel de-al doilea program este cu Ministerul Mediului şi se numeşte «rabla la termopane»", a declarat preşedintele PPTT, Valentin Petrescu, citat de Mediafax.

PRO BCA: Vrem o federaţie patronală a producătorilor de materiale de construcţii

Şi Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de BCA din România, a venit cu o propunere, sugerând înfiinţarea "unei federaţii patronale pentru producătorii de materiale de construcţii, care să reunească toate asociaţiile din domeniu, pentru a ne susţine mai eficient interesele acum şi în viitorul apropiat", potrivit Mediafax. De asemenea, Marin a precizat că, actualmente, criza poltică şi imaturitatea unei părţi a clasei politice afectează mediul de afaceri.