Liderii G20 au rezolvat probleme minore. Războiul valutelor continuă

Autor: Gabriel Razi 14.11.2010

Summitul G20 de la Seul a fost dominat de interesele conflictuale ale statelor participante, liderii nereuşind să ajungă la un consens în privinţa celor mai importante puncte de pe agenda întâlnirii.



G20 nu a reuşit să pună capăt "războiului valutelor" dintre Statele Unite şi China sau să demareze apli­carea unui set de politici unitare ce ar fi urmat să pună bazele unui cadru instituţional de politici macroeconomice concertate, menit să micşoreze riscul declanşării unor noi crize economice globale, scrie The Wall Street Journal.

"Nu este cel mai bun moment al G20. Unitatea din timpul crizei financiare a fost înlocuită de dez­bi­nare. Interesele proprii au luat locul politicilor co­mune", spune Eswar Prasad, profesor la Uni­ver­si­ta­tea Cornwell.
Statele Unite se pare că şi-au pierdut o mare parte dintre aliaţi după ce Federal Reserve a declanşat al doilea val al politicii de relaxare cantitativă. Liderii sta­telor emergente cum ar fi Brazilia, Indonezia sau Coreea de Sud se tem că cele 600 de miliarde de do­lari cu care Fed va cumpăra obligaţiuni de stat ame­ricane vor devaloriza dolarul cu aproximativ 20% şi că vor declanşa baloane speculative.
În consecinţă, comunicatul emis la sfârşitul întâl­nirii a dat undă verde pieţelor să limiteze astfel de fluxuri de capital cu potenţial speculativ. Statele "cu rate de schimb flexibile" sunt libere "să ia măsuri macro­economice" pentru a diminua efectele negative ale acestor fluxuri de capital, susţine documentul.

Exportatori versus importatori
Statele Unite, susţinute de Coreea de Sud, s-au confruntat cu opoziţii puternice şi din partea unor exportatori importanţi, cum ar fi China sau Germania, pentru propunerea de a limita excedentele şi deficitele de cont curent. Washingtonul a încercat să deten­sioneze atmos­fera creată de politica sa monetară, propunând sta­bi­lirea unor reguli care să limiteze surplusurile sau deficitele de cont curent la un anumit procent din PIB.
Pro­gramul, ce urmează a fi dezvoltat cu ajutorul eco­nomiştilor de la FMI, ar putea include moni­torizarea de­zechilibrelor de cont curent, a cursurilor de schimb sau a costului forţei de muncă.
"Tensiunile privind valutele şi dezechilibrele comerciale nu vor fi rezolvate peste noapte. Discutăm aceste politici la nivel multilateral fară să recurgem la negocieri dure", susţine premierul britanic David Ca­meron. După toate aceste neînţelegeri, liderii au reuşit totuşi să stabilească un calendar pentru crista­li­zarea unui set de indicatori care să monitorizeze şi să iden­tifice timpuriu dezechilibrele economice majore, anul 2011.

Victorii nesemnificative
Politicienii prezenţi la Seul au încercat să îşi justi­fice vizita în capitala Coreii de Sud prin în­che­ie­rea de acorduri în domenii de la periferia agendelor de discuţii.
Politicienii au pus bazele unui cadru instituţional pentru a relaţiona cu cele mai importante bănci din ţări ca Germania, Japonia, Statele Unite sau Franţa, ale căror derapaje ar putea afecta semnificativ eco­no­mia mondială.
De asemenea, liderii au reformat mecanismul de funcţionare al FMI, conferind statelor emergente o voce mult mai puternică în cadrul acestui organism financiar. Măsura a fost luată mai mult pentru a credibiliza şi legitimiza măsurile, de obicei dure, pe care le aplică această instituţie.
Cu toate că au primit critici dure din partea ban­che­rilor, oficialii au ajuns la un consens şi urmează să in­troducă treptat în legislaţiile naţionale ale statelor membre asa-numitele reguli Basel III, ale cărui pre­ve­deri, spun reprezentanţii sistemului bancar, vor limita profiturile şi vor minimiza capacitatea băncilor de a oferi produse inovatoare generatoare de valoare adău­gată.
Politicienii au făcut paşi importanţi şi pentru eliminarea barierelor protecţioniste şi au susţinut că anul viitor este o "oportunitate" pentru reluarea ne­go­­­­cierilor de la Doha.
Următoarea întâlnire a G20 va avea loc la sfârşitul anu­lui viitor sub patronajul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, care va trebui să acţioneze ca mediator în "războiul valutelor".

Ce s-a întâmplat la summitul G20?
n G20 a dat undă verde pieţelor să limiteze fluxurile de capital cu potenţial speculativ.
n Liderii G20 au reformat mecanismul de funcţionare al FMI, conferind statelor emergente o voce mult mai puternică în cadrul acestui organism financiar.
n G20 a hotărât crearea şi introducerea unui set de indicatori care să monitorizeze şi să identifice timpuriu dezechilibrele economice majore.
n Liderii vor monitoriza politica celor mai importante bănci din lume.
n Oficialii au ajuns la un acord în privinţa setului de reguli Basel III.
n Politicienii au făcut paşi importanţi pentru eliminarea barierelor protecţioniste.