Nemulţumiţii de la Volksbank cer suspendarea plăţii ratelor

Autor: Ciprian Botea 15.11.2010

Aproximativ o mie de clienţi ai Volksbank, a treia bancă din sistem după active, au solicitat în instanţă sus­pen­darea temporară a plăţii ratelor la cre­dite în condiţiile în care termenul de judecată este stabilit pe 7 noiembrie 2011, cererile acestora urmând să fie an­alizate de instanţă la sfârşitul acestei luni.

Clienţii, asistaţi de casa de avo­catură Piperea şi Asociaţii, au demarat două procese colective pentru a solicita eliminarea unor clauze din con­tractele de credit considerate abuzive.
În aşteptarea primului termen de ju­decată, avocaţii au înaintat două ce­reri de ordonanţă preşedinţială (pro­ce­dură specială în baza căreia instanţa poate dispune măsuri temporare, în cazuri urgente - n. red.), cerând judecătorilor suspendarea plăţii ratelor până la soluţionarea litigiului de fond. Mai mulţi clienţi ai BCR au solicitat, de asemenea, la începutul acestei luni suspendarea plăţii ratelor, decizia instanţei fiind însă amânată după ce banca a depus o întâmpinare. Con­flictele deschise dintre clienţii nemulţumiţi de costuri şi băncile lor au apărut în urma implementării Ordonanţei 50, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană privind transparentizarea condiţiilor din contractele la creditele pentru consumatori. Principalul element adiţional al legislaţiei locale se referă la aplicarea prevederilor pentru toate creditele, inclusiv cele în derulare şi garantate cu ipoteci.

Clienţii Volksbank sunt cei care au dat tonul unei mişcări fără precedent de contestare a poziţiei bancherilor, solicitând eliminarea mai multor clauze considerate abuzive, pe listă aflându-se şi comisionul "de risc", interzis de Ordonanţa 50, dar pe care banca încearcă să îl păstreze acum sub o altă formă.
Clienţii nemulţumiţi ai mai multor bănci s-au organizat în zeci de grupuri pe internet pentru a discuta problemele pe care le întâmpină în relaţia cu băncile, numărul persoa­nelor înscrise în aceste grupuri fiind de câteva zeci de mii.